belátás

2020.01.03. 14:00

Kifizetődőbb a béremelés, mint új dolgozóra vadászni

Januártól a minimálbér bruttó 161 ezer forintra emelkedett, a garantált bérminimum 210 600 forintra nőtt, a 8–8 százalékos emelés ellenére megyénkben számos vállalkozásnál továbbra is 10–12 százalékos béremelésről szólnak az egyeztetések.

Harsányi Miklós

– Társaságunknál nincs minimálbéres dolgozó – mondta Varga Zsoltné, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének Kométa alapszervezeti elnöke. – A betanított munkások bére eddig megközelítette a garantált bérminimumot, s cél, hogy ezt az összeget 2020-ban meghaladja. Közel 800-an dolgoznak a cégnél és a 12 százalékos bérkövetelést hétfőn adjuk be. Két tárgyalási fordulóra lehet számítani, azt szeretném, ha márciusig megállapodnánk a társaság vezetésével.

Tell János, a kaposvári Kapos Galván tulajdonosa kiemelte: a náluk dolgozók átlagkeresete 240–250 ezer forint, s mindig arra törekedtek, hogy alkalmazottaik a mini­málbér felett keressenek.

Az évről évre növekvő garantált bérminimum előteremtése azonban számos somogyi cégnek jókora terhet jelent: különösen úgy, ha a dráguló alkatrész- és alapanyagáron kívül az üzemanyagért is egyre többet kell fizetni.

Rideg Gábortól, a barcsi Dráva-Coop Zrt. termelési igazgatójától tudjuk: átlag 12 százalékos béremelés mellett döntöttek. Versenyképességük megőrzése érdekében 2020-ban olyan üzletpolitikát kell folytatni, hogy az általuk forgalmazott áru valamint a szolgáltatás továbbra is kelendő legyen, s a folyamatos, fix árbevétel már fedezetet biztosítson a növekvő bérek kigazdálkodásához.

Horváth Árpád, a Kapos Atlas Kft. ügyvezető igazgatója rámutatott: 2019-ben 20 százalék feletti béremelés volt náluk, az ideiről ugyan még nem döntöttek, ám tény, hogy még a szakképesítés nélküli dolgozók is garantált bért kapnak. Azt mondta: tavaly március elsejétől emelkedtek a bérek, az idén is valószínűleg így lesz.

Svajda József, a Magyar Szakszervezeti Szövetség megyei vezetője csütörtökön azt mondta: a meghirdetett nyolc-nyolc százalékos minimálbér, illetve a garantált bérminimum növekedés ellenére az érdekvédelmi szövetséghez tartozó somogyi vállalkozásoknál átlag 12 százalék körüli béremelést várnak.

A szakszervezeti vezető szerint a munkaerőhiány kapcsán a cégvezetők megtanulták a leckét: nem a dolgozók átcsábítása a megoldás, hanem a meglévő csapat egybentartása.

 

Forintban mért dolgozói hűség

– Több nyugati-európai országban 2019-ben lassult a gazdasági növekedés – hangsúlyozta Svajda József. – Az előrelátó somogyi cégvezetők, vállalkozók igyekeznek felkészülni a jövő kihívásaira: az első és egyik legfontosabb szabály, hogy a törzsgárda-dolgozókat tisztességesen fizessék meg, s a menedzsment bölcsen teszi, ha további juttatásokat biztosít a hűséges, a cég iránt lojális alkalmazottaknak. Bármilyen változásra nyilván könnyebb reagálni egy jól felkészült, tapasztalt, szorgalmas közösséggel, mint egy kevésbé rutinos csoporttal.

Hodovánné Wéber Judit, az egyik fonyódi áruház tulajdonosa azt mondta: a náluk dolgozó 28 munkatárs februári bére nagyjából tíz százalékkal lesz magasabb, mint amennyi a decemberi volt. Krenner István, a tapsonyi Hans Pausch Kft. tanácsadója azt mondta: a 190 dolgozó közül csaknem 20 a minimálbéres. Differenciáltan, átlag tíz százalékkal nőnek a fizetések, de van, akinek ennél többet adnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában