nehezítő körülmény

2020.01.27. 14:00

Klímaváltozás: az időjárási szélsőségek kihívást jelentenek a borászatban is

Válaszokat kell találniuk a balatoni borászoknak a klímaváltozás hatásaira; a szélsőséges időjárásra egyes fajták kevésbé jól reagálnak, és a megjelenő új kórokozókkal sem könnyű felvenni a harcot.

Góz Lilla

A szőlősgyöröki Trunkó Ferenc több mint 30 éve foglalkozik szőlőtermesztéssel és borászattal. December óta metszik ültetvényüket. Idén a vesszők állapotát tekintve jó évjáratra számítanak, de a borász azt mondta: az időjárás ebbe még beleszólhat. Egyes fajták érése felgyorsult, mások pedig nem képesek alkalmazkodni a nagy nyári hőséghez.

– Az olaszrizling érési ideje a felmelegedés miatt jóval korábbra jött, a zöld veltelini például nagyon rosszul viseli a szárazságot, emiatt a nagy fürtű fajta egyre inkább háttérbe szorul – mondta el Trunkó Ferenc.

A Balaton Agrár Zrt. 170 hektárnyi területen foglalkozik szőlőtermesztéssel. Az idős ültetvényeket folyamatosan számolják fel és helyettük újat telepítenek.

– A piaci kereslet alapján választjuk ki a fajtákat, leginkább Irsay Olivért és chardonnayt telepítünk, de ma már azt is vizsgáljuk, hogy mennyire ellenállóak a szélsőséges időjárással szemben – mondta el Bohus Zoltán szőlészeti ágazatvezető. Hozzátette: a klímaváltozás miatt sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a növényvédelemre. – Nincs tél, a kór– és károkozók, például a lisztharmat, nem fagynak ki, és nagyon nehéz ellenük védekezni, többször és drágább szerekkel kell permetezzünk – mondta el Bohus Zoltán.

Bujdosó Ferenc dél-balatoni borásznak is hasonlóak a tapasztalatai. – Az időjárás szélsőségeire a szőlészeknek is fel kell készülniük, mi már úgy alakítjuk az új ültetvényeinket, hogy a nap ne perzselje a fürtöket, 15-20 éve ez nem volt szempont – mondta el.

Ma már nem csak a mustfokot nézik

Bujdosó Ferenc dél-balatoni borász azt mondta a lapunknak: már jellemzően szárazságtűrő fajtákat telepítenek, leginkább a borvidékre jellemző chardonnayt, kékfrankost és olaszrizlinget részesítik előnyben. Továbbá szerinte nagyon fontos, hogy jól válasszuk meg a szüret időpontját is.

– Már nem elég a mustfokot nézni, hanem a savat és a PH-t is, mert vannak olyan fajták, amelyek extra értékeket mutathatnak – jegyezte meg Bujdosó Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában