melegség

2020.01.29. 09:00

Krízistüzelővel rövidebb a tél

Kiosztották mára szinte az összes somogyi településen a szociális tűzifát. Az önkormányzatok február közepéig kaptak lehetőséget a kiszállításra, de a többség már karácsony előtt megtette. Sok faluban már el is fogyott a tüzelő, s rendkívüli segítség kell a rászorulóknak. A városokban külön keret van erre a célra.

Góz Lilla

– Hétfő óta adhatják le igényüket a nehéz helyzetbe került barcsiak az önkormányzatnál – mondta lapunknak Koós Csaba polgármester. Hozzátette: az eddigi évekhez hasonlóan, a kis mennyiségű tűzifát az igényelheti, aki tüzelő nélkül maradt és nem tudja megvásárolni azt. Az igényeket az önkormányzat gyorsított eljárásban, 1-2 nap alatt bírálja el és sürgősségi döntést hoz az ügyben a szakbizottság. – A krízisfa nem azonos a szociális tűzifával, ezt ugyanis sürgős elbírálás során a katasztrófák elkerülésére szolgáltatja az önkormányzat Barcson – tette hozzá.

– Tavaly januárban többen kértek segítséget, idén még valószínű, hogy van a szociális tűzifából – mondta el Prépost László, Kaposszerdahely polgármestere. – A szociális bizottsághoz érkeznek a kérelmek, amelyeket gyorsított eljárásban bírálnak el.

– Nagyon sok kültéri utunk van, ezek mentén vágunk ki most fákat, s még a kisebb ágakat is összegyűjtjük – mondta Kozma László, Vízvár polgármestere. Hozzátette: mindig van 6-8 köbméternyi tartalékuk, amelyet odaadnak a rászorulóknak.

– 1,5 millió forintot különítettünk el tűzifára, egy téli szezonban átlagosan 300 kérelem érkezik hozzánk – mondta el Ormai István. Nagyatád polgármestere hozzátette: egy helyi rendelet szabályozza a tüzelőanyaghoz való jogosultságot és az igényléseket 1-2 napon belül elbírálják.

– Egy alkalommal két köbméter fát szállítunk ki, eddig minden rászorulónak tudtunk adni több alkalommal is a téli hónapokban – jegyezte meg a polgármester.

 

Fa félmilliárdból

Somogyban 223 település vásárolhatott 2019-ben több mint négyszázmillió forint összegben szociális célú tüzelőanyagot. Nyolc év alatt a keretösszeg az ötszörösére emelkedett, tavaly ötmilliárd forintot biztosított a kormány erre a célra. Somogyban Kára oszthatta a legkevesebbet, a legtöbbet pedig Lábod község, ahol az elnyert forrás mellett önerőből vásárolt még fát az önkormányzat. A program az ötezer főnél kisebb lakosságszámú településeken élők tüzelőanyag-felhasználását támogatja. A nyertes önkormányzatoknak a vásárolt tüzelőanyagot 2020. február 17-éig kell kiosztaniuk a rászorulóknak.

A legtöbb somogyi településen a karácsonyi ünnepek előtt megtették ezt. Van, ahol az önkormányzat pótkocsis traktorával, máshol pedig fuvarozó vállalat közreműködésével juttatták el a tűzifát a lakóknak. Somogyban a legtöbb település a Sefag Zrt.-től rendelte a keményfát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában