fenntartható fejlődés

2020.01.07. 16:14

Ne csak célt, edzőt is jól válasszunk az új évben

Nagyon sokan teszünk fogadalmat év elején, melyeknek lényegét az „ezután minden másképpen lesz” gondolatkörében lehet legjobban megragadni. Ilyenkor telnek meg a somogyi edzőtermek, és az edzők naptára is. Rengetegen gondolják úgy, hogy az előttük álló esztendőt, lefogyva, erősebben, egészségesebben szeretnék megélni. De nem mindegy hogyan, kinek a segítségét kérve lépünk egy nagyot az egészségünk felé.

Barkóczy László

Fotó: schmidt-preiszner janos

Mert aztán a statisztikák rendre rácáfolnak a kezdeti lelkesedésre. Nagyon sokan tudják ugyan, hogy azonnali fogyás, vagy éppen erősödés nincs, mégis elvesztegetettnek érzik az edzőteremben töltött időt, egy két hónap „mindent bele” munka után. Az elemzések szerint a januárban fogadalomból edzeni kezdő emberek nyolcvan százaléka hagyja abba hamar, – a kutatások szerint február második szombatjáig – az év elején választott sportjukat. De nem csupán a megfelelő mozgásforma kiválasztása nehéz, de megtalálni hozzá a megfelelő szakembert sem mindig könnyű.

Király László

– Egy jó edző a fokozatosságot tartja szem előtt, legyen szó bármilyen sportról – mondta el kérdésünkre Király László profi IFBB testépítő, edző. – Nem kell egyből a legnagyobb súlyokkal kezdeni, mert ez egyrészt sérüléshez vezethet, másrészt az esetleges kudarc elveheti a kedvét a sportolónak a folytatástól. Az edzőtermi edzést egy jó kezdésnek gondolom, hisz az erőedzések sok egyéb sport alapjai is, például Ronaldo is jár edzőterembe a futball mellett. De mindenképpen fontos kiemelni, hogy vegyük igénybe szakember segítségét, így biztos vagyok benne, hogy a januári fogadalom egy egészséges, hosszútávú életmóddá alakul majd.

Felde Rebeka kaposvári edző további praktikákat is javasol a lelkesedés fenntartására, és a megfelelő edző kiválasztására.

– Érdemes lehet a most kezdőknek leírni egy füzetbe, mik a pontos céljaik, mit szeretnének elérni a most kezdett életmódváltással. Érdemes hozzáértő szakemberrel elkezdeni a közös munkát, és vele is pontosan megfogalmazni azokat a célokat, melyekért tenni vagyunk hajlandóak. Az még jobb, ha ehhez időhatárokat is tűznek maguk elé, hisz így jobban nyomon követhető a fejlődés. Sokat segít az is, ha egy tervezett fogyásnál nem a mérleg által mutatott számokhoz ragaszkodunk, hanem a tükörhöz, hisz mindannyian inkább egy látványt szeretnék elérni, mint egy adatot.

Felde Rebeka

Nem szabad túlzásba esni, 0,7- 1 kiló fogyás hetente ideálisnak számít, hosszú távon ezzel nyerhetünk a legtöbbet. Tényleg fontos az is, hogy ne hallomásból, vagy az internetről összegyűjtött diétákat próbálgassuk ki magunkon, hanem ez esetben is kérjük ki szakember, dietetikus véleményét. Egy ránk szabott, szakszerű étrend gyorsabban segít elérni a kitűzött céljainkat.

A lelkesedés fenntartása, és a célok eléréséhez számos út vezet a szakértők szerint, mégis a legtöbben elégnek gondolják, amit ismerőseiktől hallanak, látnak. Edzőt fogadni sokan nem akarnak, hisz drágábbak mint, ha egyedül állunk neki, gyakran minden tapasztalat nélkül. Aztán a csodálatos történetekről hamar kiderül, hogy nálunk nem működnek, sőt gyakran az is, hogy csodák sincsenek.

 

– A fejlődés nem egy varázslat eredménye – mondta el Vajda János funkcionális erőedző. – Sokan a mennyiséget gondolják döntőnek, ha edzeni kezdenek, de valójában a minőség legalább ennyire fontos. Amíg nincsenek meg a megfelelő technikai alapok, addig sokkal inkább a sérüléseket kockáztatjuk, mint a fejlődést segítjük elő. Ezért is fontos, hogy olyan edzővel kezdjük meg a közös munkát, vagy olyan csoportos edzést válasszunk, ahol lépésről-lépésre sajátítjuk el a testedzés hatékony technikáit, miközben észrevétlenül erősödünk, és érjük el a kívánt alakot, vagy erőszintet. Az, hogy egy edző kedves, esetleg „ki van pattintva”, nem garancia semmire. A tapasztalatot, a tudást érdemes keresni egy trénerben, és a tanítványait kell megnézni, hogy az eredményeiről legalább hozzávetőleges képet kapjunk. Egy felelősen megválasztott edzővel és edzésmódszerrel az atléta végig motivált maradhat, és valóban változtatni lesz képes addigi életén.

 

Vélemény

Barkóczy László: Erős mekkmesterek

Az új évben számos fogadalmunk között a leggyakoribb az, mikor elhatározzuk, most aztán elkezdünk mozogni. A több önbizalommal rendelkezők ehhez még a sportolás, és a diéta szavakat is hozzáteszik. A statisztikák azonban azt mutatják, hogy világ- és önmegmentő terveinkbe a legtöbbünknél rendre hiba csúszik. Legtöbbször csak az igény van meg bennünk a változásra, a módszerekről vajmi keveset tudunk. A legtöbb célhoz út vezet, és ez esetben nem is nekünk kell azt megépíteni. Mégis, ha szívrohamig futkározunk, vagy ájulásig súlyt emelünk, akkor úgy érezzük, nagyon megtettünk mindent, jó lesz ez.

Aztán persze elmaradnak a várt eredmények. Az évek, évtizedek alatt felszedett kilók csak nem akarnak leugrani egy hónap alatt, és a régóta satnyulni hagyott karok sem gömbölyödnek herkulesire, csak mert megcibáltunk pár rudat az edzőteremben.

Tudomány ez is, de érthető, hogy sokan misztikumnak gondolják a testedzést. Az interneten számos lelkes önjelölt osztja az észt a témában, de gyakorlatilag bárkinek van két okosnak hitt véleménye. Akkor meg minek ide edző ugye?

Pedig kell, még ha elég szabályozatlan is a terület. Ma az és akkor lesz edző, amikor úgy ébred valaki, hogy mától ez a karrierálma. Majd a piac – vagyis mi, a változtatni akarók – eldöntjük, ki az igazi edző, és ki a kókler. De mi alapján is kellene ezt felelősen megtennünk? Mert mai szóval élve, az az edző „ki van pattintva”? Vagy sokan követik a közösségi oldalakon?

A szakmaiságnak itt is jól meghatározható feltételei vannak, mégpedig az eredmények. Nem amit az edző ért el, hanem amit a sportolói. Ezt szem előtt tartva lehet a januári álmunkból decemberi valóság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában