munkaerő

2020.01.27. 09:00

Olcsó ukránnal kell versenyezni

Nem zárhatók ki a további elbocsátások az Industrie Elektrik marcali és nagyatádi gyárában – mondták lapunknak szerdán a cégvezetők. Múlt héten számoltunk be róla, hogy a német hátterű villamosipari kft. 160 dolgozót bocsátott el tavaly év végén és idén év elején.

Koszorus Rita

Fotó: Picasa

Nyerges Ervin ügyvezető a döntés hátteréről és a további elbocsátásokról azt mondta: az elbocsátások hátterében a nagy autógyárak visszaesése, a dízelbotrány és annak következményei voltak. – Fényszórókhoz gyártunk kábelkorbácsokat – mondta a cég ügyvezetője. – Ha kevesebb autót vásárolnak, kevesebb fényszóró kell. A cég bérmunkában dolgozik, tehát akkor érkezik bevétel, ha kiszállították a megrendelt árut. A ráfordított idő alatt költségeink 90 százalékát a bér teszi ki. Ha a megrendelések visszaesnek, azonnal reagálnunk kell. Nem tudunk várni, hogy javuljon a helyzet. Egyébként nem úgy tűnik, hogy változás lenne várható a piacon.

Kiemelte: a dízelbotrány sem tett jót az ágazatnak, de az is gondot okoz a társaságnak, hogy a betanított munka hazánkban már drága. – A cég jövője meglátásom szerint nem az összeszerelés lesz, hanem a nagyobb értékű előkészítő munka – fogalmazott a cégvezető. – Ez azt jelenti, hogy mi magunk gyártjuk az eszközeinket, miénk a mérnöki munka, félautomata, automata gyártás. Ez nyilván azt jelenti, hogy majd egy picit kevesebben leszünk. Sok száz embernek azonban továbbra is biztos munkahelye lesz. Az előkészítő munka által tud majd a cég gazdaságosan működni Magyarországon.

Kiemelte: a nagyatádi üzem nagyon jól működik, így biztos a jövője, új gépeket terveznek ide kihelyezni.

Arra, hogy belátható időn belül lesznek-e további elbocsátások, Nyerges Ervin azt mondta: jelenleg ilyen nincs tervben, a dolgozói létszám most stabil.

– A hosszú távú előrejelzés nagyon nehéz, annak is örülünk, ha tudjuk, mire számíthatunk a következő hónapokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában