fejlesztés

2020.01.29. 17:30

Próbaüzemre hangolnak már a szennyvíztelepen

Mérföldkőhöz érkezett a kaposvári új szennyvíztelep beruházása, amely jelenleg 85 százalékos készültségen áll. A 6,6 milliárd forintos projekt állami támogatással valósul meg, s a próbaüzem már februártól kezdődik.

Koszorus Rita

– Ez egészen augusztus közepéig tart – mondta Szita Károly, Kaposvár polgármestere az építési területen tartott sajtótájékoztatóján. – Ezután már az új szennyvíztelepünk fogadja a városban és a környékbeli településeken keletkező szennyvizet.

Az évszázad beruházási programjában, a Németh István Programban megvalósuló fejlesztésre azért volt szükség, mert a régi telep már huszonnégy éves volt, amely csak nehezen tudta hatékonyan tisztítani a megfelelő szinten a szennyvizet. A telep egyik legfontosabb mellékterméke a szennyvíz iszap, amelyet eddig vagy deponáltak, szárítottak, vagy a talajba injektáltak. A beruházásnak köszönhetően biogázt állítanak elő az iszapból, amely a telep energiaszükségletének közel felét biztosítja. – Ennek legfontosabb mellékhatása, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása csökkenni fog – hívta fel a figyelmet Szita Károly. – Ezáltal Kaposvár megerősíti helyét, a klímavédelemért aktívan tevékenykedő magyar nagyvárosok sorában.

A szennyvíztisztító a mechanikai tisztításon kívül egy hatalmas biológiai reaktor, itt mikroorganizmusok végzik a víz tisztítását, emelte ki Genszler István. – A telepről az élő vizekbe, jellemzően a Kaposba folyik a tisztított víz, ahol befejeződik a tisztulás – ismertette a telep működését Genszler István, a Kavíz Kft. ügyvezetője. – Ahhoz, hogy minél tisztább vizet tudjunk kiengedni a befogadó vizekbe, nagy szükség volt a modern technológiával dolgozó telep megépítésére.

A telep alapcsövét két évvel ezelőtt helyezték el a régi telep mellett.

A környék vizeit tisztítja a telep

A sajtótájékoztatón elhangzott: kaposvári szennyvíztisztító telep jelenleg 18 település, 5 ezer vállalkozás és 100 ezer ember vizét tisztítja. Ez azt jelenti, hogy naponta 14 ezer köbméter víz megy át a telepen és távozik tisztítás után az élő vizekbe.

Az új telep a tervek szerint a hat hónapos próbaüzem után, augusztusban veszi át a régi szerepét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában