gyorshajtás

2020.01.14. 11:30

Sokba kerülhet, ha vezetés közben elkalandozunk

Hiába a gyakorlat, olykor a profi sofőrök figyelme is elkalandozik: a gyorshajtásért 2019-ben megbírságolt somogyiak között kamionos, betegszállító és pék is akadt.

Harsányi Miklós

– A büntetés kifizetéséért elég sok kiflit süthettünk – mondta Tóth Tamás, a kaposvári Deseda Pékség tulajdonosa. – Két teherautónk van, ezekkel naponta 200–250 kilométert tesznek meg, 35 üzletet látnak el áruval, de a sofőr kollégák megúszták bírság nélkül. Tréfálkozva azt szokták mondani: jó, ha egy járművezetőnek nincs túl nagy talpa. Ha mégis, akkor egyrészt több gázolajat fogyaszt a teherautó, másrészt tetemes bírságot ró ki a rendőrség.

Nyolc gyorshajtás miatt büntették meg a Pannon Mentő munkatársait tavaly, jellemzően 30 ezer forintot fizettek.

Az egyik nemzetközi árufuvarozásra szakosodott somogyi cég vezetője, aki kérte, hogy ne írjuk le a vállalkozás nevét, elmondta: Ausztriából és Németországból legutóbb decemberben kaptak értesítést, mivel kamionos munkatársuk enyhén túllépte a megengedett sebességet. A hivatalos eljárás lefolytatása után a sofőrök fizetik a büntetést, cégüknek kirívóan magas bírságot azonban nem postázott a hatóság. Hangsúlyozta: a nemzetközi forgalomban dolgozó sofőrökre szigorú szabályok vonatkoznak, s mindenkitől megkövetelik az előírások betartását, ettől függetlenül előfordul, hogy az utat nem ússzák meg büntetés nélkül a dolgozók.

A hivatásosok hasonló hibákat vétenek, mint a többi autós

– A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság nem vezet pontos statisztikát arról, hogy a közlekedési szabályszegések miatt elmarasztalt gépkocsivezetők közül mennyi a hivatásos járművezetők száma – közölte Vajda Eszter, az SMRFK szóvivője. Hozzátette: az általuk elkövetett szabályszegések oka ugyanaz, ami a nem hivatásos gépkocsivezetőké. A figyelmetlenségen kívül többek közt nem tartják be a jobbratartási kötelezettséget, illetve megsértik a kanyarodási szabályokat.

A Lengyeltóti Coop Zrt. a teherautón kívül egy személygépkocsit tart fenn. Teveli László elnök hangsúlyozta: gépkocsivezetőjük rutinos, tapasztalt, aki tavaly nem futott lesre. Ha mégis gond lenne és egyértelműen megállapítható az alkalmazott felelőssége, akkor a dolgozó fizet. Egy kaposvári taxis azt mondta: most már civil autókból is mérnek a rendőrök, így a szokásosnál is indokoltabb az éberség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában