képzés

2020.01.04. 13:45

Somogyi reptérről szárnyalnak a magasba török pilóták

Elindult a pilótaképzés Kaposújlakon, török pilótákat oktatnak a repülés csínjára-bínjára.

Koszorus Rita

Hatalmas igény mutatkozik Európa-szerte repülőgép pilóták képzésére. Munkaerőhiány van, s erre kínálnak megoldást a kapos­újlaki reptéren. – Sajnos mi is komoly munkaerőgondokkal küzdünk a szerelőknél – mondta Kornyik Csaba, a reptér vezetője. – Harminc ember dolgozik, az átlag életkoruk hatvan év. Mostanra már az idősebb szakemberek mellett egy-egy tanulónak is kellene lennie, de nincs egy sem. Ha ez így folytatódik, veszélybe kerül a reptér fenntarthatósága.

Kornyik Csaba azt mondja: ha nem lépnek gyorsan, a repülőgép-javítás két éven belül a jelenlegi szintről 10–20 százalékra eshet vissza. A várható bevételkisesésre is megoldás lehet a pilótaképzés beindítása. – Minden engedéllyel rendelkezik a kaposújlaki bázis, hogy pilótákat képezzen, s egész Európából keresnek minket – mondta Kornyik Csaba. – Főként Törökországból jönnek, de van érdeklődés Indiából és Kínából is. Sajnos a reptér infrastruktúrája a nyolcvanas éveket idézi, nagyon komoly fejlesztésekre volna szükség, hogy megfelelő legyen.

Szállást is kellene kialakítani a légibázison, amihez pályázati támogatást remélnek. Addig is Kaposváron albérletekben szállásolják el a tanuló pilótákat.

Januártól folyamatosan érkeznek a repülőgép-pilóta jelöltek és a továbbképzés iránt érdeklődők. A képzési paletta ugyanis széles, a privát licenctől a nagy gépekig több típus vezetését is meg lehet tanulni az újlaki légibázison. Ez alapképzettségtől, s persze a pénztárca vastagságától is függ.

Évek óta lasszóval kell pilótát fogni, a nemzetközi légiközlekedésben is ezzel a problémával küzdenek. A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint 2037-re 8,2 milliárdra nőhet a légiutasok száma, ha ez valóra válik, akkor a következő 18 évben 635 ezer pilótára lesz szükség az egyik legnagyobb gépgyártó számításai szerint. Ráadásul Törökországban az elmúlt időszakban nagyon fellendült a polgári repülés. Az ország saját flottát fejlesztene, ehhez azonban utánpótlás kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában