vadmacska

2020.01.13. 17:20

Szabadon vadászhat a Nagyberek legújabb lakója

Elengedték a harmadik vadmacskát is a Nagyberekben.

Góz Lilla

(Ѝâ@½è‡

Mint korábban beszámoltunk róla: anyjuk elpusztult és a három kölyök a a Fővárosi Állat- és Növénykertben nevelkedett, közülük kettő kezdte meg tavaly novemberben önálló életét a vadonban. A nemzeti park hivatásos vadászai már észlelték az egyik vadmacskát az erdőben.

– A harmadik kölyök gyámoltalanabb volt, mint testvérei és jobban kötődött az emberhez az etetés során, így egy fotócsapdás kifutóba tartottuk – mondta el Lanszki József, a Kaposvári Egyetem egyetemi tanára. Hozzátette: a nőstény kölyök nagyon kíváncsi volt környezetére, fácánnal, tőkés récével, egerekkel etették és így megismerte a Nagyberek táplálékkínálatát.

– Az ajtót kinyitottuk, vissza tudott volna menni, de elment és nem jött vissza többé, úgy gondolta a szabad életben is megtalálja a maga helyét – mondta el a kutató. Tavaly októberben pedig Barcs külterületén egy vadmacskát találtak, amelyről korábban azt hitték házi macska. Vad viselkedés utalt a védett fajra. Lanszki József szőr mintát vett az állattól, majd ez alapján végezték el a molekuláris genetikai laborban a genetikai vizsgálatot.

– Nem hibrid, hanem tiszta vérű vadmacska, a tervek szerint áprilisban engedik el, addig a Duna-Dráva Nemzeti Park drávaszentesi állomáson nevelik – mondta el Lanszki József. Megjegyezte: a kivont örökítő anyag arra is alkalmas, hogy feltérképezzük a térségek vadmacska-populációjának genetikai változatosságát és a különböző területeken élő populációk kapcsolatát. Bízik abban, hogy a genetikai vizsgálatok igazolni fogják a felvetését, miszerint most több a tiszta vérű vadmacska, mint 20 évvel ezelőtt volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában