szennyezés

2020.01.29. 17:00

Több műanyag lehet a Balatonban mint gondolták, de így sem veszélyes

Egyelőre nem kell félnünk a mikroműanyagtól a Balatonban. Ugyan több lehet a tóban, mint azt eddig gondolták a kutatók, de ez még nem veszélyes mennyiség.

Koszorus Rita

Forrás: illusztráció

Egy most záruló kutatásfejlesztési projekt során vízmintát vettek a Balatonból, hogy az azt végző független laboratórium tökéletesítse mintavételi módszerét a mikroműanyagok kiszűrésére. – Egy mintavételi hely volt a Balatonban a Keszthelyi-öbölben – mondta Bordós Péter projektvezető kérdésünkre. – Ez nem egy feltáró vizsgálat volt, hanem a mintavevő eszköz és a laborprotokoll minősítése, hogy információkat szerezzünk arról, milyen hatásfokkal tudjuk visszanyerni ezeket a mikroműanyagokat a környezetből.

Hozzátette: arra következtettek, hogy a felszíni vizek mikroműanyag tartalma háromszor, ötször annyi lehet, mint amit korábban mértek. – Ez nem csak a Balatonra igaz, hanem a folyókra is – tette hozzá a projekt vezetője. – Öt-tíz részecskét mértünk egy köbméter vízben a Balaton esetében, amely a korábbi hazai eredményekhez képest viszonylag alacsony.

Pedig a Balatont eddig nem is vizsgálták, a legmagasabb értéket egy 2018-as mérés mutatta a Dunában. Ott köbméterenként 50 részecske volt.

Az eredmények tükrében aggódhatnánk a balatoni pontyok műanyagtartalma miatt, de G.-Tóth László, a Magyar Tudományos Akadémia professzora óva intett ettől. – A vízben lévő szűrőszervezetek, például a vízibolhák sokkal kisebbek a műanyag részecskéknél – mondta a Balatoni Limnológiai Intézet tudományos tanácsadója. – Rajtuk keresztül juthatna a táplálékláncba a műanyag, de ezek az élőlények a Balaton teljes víztömegének csupán 10-12 százalékát szűrik át. Ha pedig azt nézzük, hogy ezer liter vízben van húsz szemcse és kétszázezer vízibolha, akkor minden húszezredik bolhára jut egy szemcse.

G.-Tóth László elmondta azt is, hogy a Balaton vizébe úgy kerülhet mikroszkopikus méretű műanyag, amennyiben a keletkezett hulladék a természetbe kerül. Ott aztán bomlani kezd egyre apróbb részecskékre és az esővíz által a tóba mosódik. A másik forrás az lehet, ha felelőtlenül a vízbe dobjuk a hulladékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában