Megyehét

2020.01.09. 18:00

Ünnepi megyehét: Különleges pecsétek és bélyegzők

Oroszlán karddal, ekevas búzakalásszal vagy éppen vízben úszkáló hal. Különös jelképeket tartalmazó pecsétekről és bélyegzőkről tartott előadás Polgár Tamás, az MNL Somogy Megyei Levéltárának igazgatója kedden az ünnepi megyehét keretében.

Góz Lilla

Három évvel ezelőtt kezdte kutatni a somogyi viaszpecséteket Polgár Tamás, a levéltár igazgatója. – A megyében már a 11. században használtak viaszpecséteket, a községek esetében az 1760-as évektől találkozhatunk a különleges jelképek hordozóival – mondta el Polgár Tamás. – Bő száz évig hitelesítették az iratokat viaszpecsétekkel, majd mandula alakú bélyegző vette át helyüket. Ezeken már csak a községek nevei voltak találhatóak. 1950 után már eltűntek a településre jellemző motívumok, csak állami jelképek szerepelhettek a bélyegzőkön.

– 1838-ból maradtak ránk himlőoltási lajstromok, továbbá jobbágyi tartozások dokumentumai, amelyeket hitelesítésként pecséttel látták el – jegyezte meg a megyei levéltár igazgatója. Kutatása során Osztopán 1776-os viaszpecsétjét is megtalálta, amelyen egy lombos ág, ekevas és búzakalász látható. A vízvárin egy hal úszik a Dráván, a barcsin egy gőzhajó, a fonyódin egy vitorlás található a hullámzó Balatonon. A nemesi hagyományokkal büszkélkedő települések közül Nemesvid bélyegzőjén egy kardot tartó oroszlán szerepel.

1909-ben Baranyai Béla főlevéltárnok készített egy szakmai összeállítást a somogyi viaszpecsétekről. Az ezekről készült fotómásolatokon megtalálható bélyegzők közül volt olyan, ami a levéltári anyagban már nem volt meg, vélhetően kivágták egy pengével a helyéről.

Címertörténetről is szó esett

A megyehét alkalmából a somogyi címerekről is beszélt előadásában a megyei levéltár igazgatója.

– 2001 október 23-án kapta meg az utolsó somogyi település is a címerét – jegyezte meg Polgár Tamás. – Sok község, város visszanyúlt a régi motívumokhoz, de például Kaposkeresztúr teljesen újat alkotott, amelyet Deák-Varga József nagybajomi heraldikus rajzolt meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában