Cessna a levegőben

2020.02.17. 17:30

Ha pilóta akarsz lenni, most jött el a te időd!

Új, állandó pilótaiskola indul márciusban Kadarkúton: évente csaknem 40 hallgatót képeznek, az első két csoport már betelt. A leendő pilóták két Cessna gépen gyakorolnak majd.

Harsányi Miklós

– Nagy igény van a pilótaképzés iránt – mondta Jakab Ernő, a kadarkúti Fly-Coop Kft. ügyvezető igazgatója. – A budaörsi központunkban a hazai jelentkezőkön kívül már eddig is képeztünk többek közt török, svéd és horvát jelentkezőket. A folyamatosan növekvő érdeklődés miatt döntöttünk úgy, hogy Kadarkúton is elindítjuk az oktatást. Minden feltétel adott a tanításhoz, a hallgatók két Cessnán gyakorolhatnak.

Repülőorvosi vizsgálat, legalább középfokú végzettség és angol nyelvtudás: a hallgatóknak egyebek mellett ezeket a követelményeket kell teljesíteniük. A 120 órás elméleti képzés témái között aerodinamika és szerkezetismeret is szerepel, a gyakorlat 45 óra. Kétszemélyes oktatógépet állítanak hadrendbe, a gépek óránként 150-160 kilométeres sebességgel repülhetnek.

A hallgatók első körben magánrepülésre jogosító engedélyt szereznek, ám ezzel nem végezhetnek kereskedelmi tevékenységet. Akik magasabb képesítést akarnak, azok újabb képzésre jelentkezhetnek. Kadarkúton egy csoportban legfeljebb négy hallgatót oktatnak, az első két turnus már betelt. Jakab Ernő azt mondta: bázisukon megállás nélkül dolgoztak télen is.

– A helikopterek ápolásán és kötelező szerkezet ellenőrzésén kívül bőven ad munkát a repülőgépek átvizsgálása is – tudtuk meg. – Eddig nyolc Cessna gépen végeztük el a motorátalakítást, melynek következtében csaknem feleannyi üzemanyagot fogyasztanak.

A pilótaképzés, a séta és taxirepülésen kívül gázvezetékek ellenőrzését is végez a társaság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában