munkagép

2020.02.22. 11:30

Árverésen keltek el: a régi is lehet olyan vonzó, mint az új traktor

Traktorokat, ekéket, fűkaszákat és boronákat bocsájtottak árverésre kedden Kéthelyen, ahol 71 mezőgazdasági gépre, eszközre lehetett licitálni. Volt olyan pótkocsi, amely a meghirdetetthez képest dupla áron, több mint kétmillió forintért kelt el.

Góz Lilla

Volt, aki egymás­ után ült be az összes traktorba, más a fűkaszák kiképzését tanulmányozta a kéthelyi gépárverésen kedden. Hetvenegy, rendszeresen karbantartott mezőgazdasági gépet bocsájtott árverésre a Hubertus Agráripari Bt. A traktorok mellett talajművelő, szállító eszközöket és haszongépjárműveket kínáltak. Az árverésre 134-en regisztráltak, leginkább a kis-és középvállalkozók, a nagyobb vállalatok képviselői kevésbé érdeklődtek ezúttal.

Börczi János először járt gépaukción. Háromszázötven hektáron gazdálkodik a szomszédos településen, és egy rendkezelőt nézett ki magának előre. – Ha kikiáltási áron meg tudom venni, akkor elviszem, ha nem, akkor itt hagyom – mondta a leütések előtt a somogyi gazda.

Somogyban két éve rendeztek utoljára hasonló élő aukciót. – 2005-ben nagyon sok szövetkezet, mezőgazdasági cég került csődhelyzetbe, és gépeiket élő aukción értékesítettük, de 2008-tól a válság miatt abbamaradtak a gépárverések – mondta el Kocsis György, az Intergavel Aukciószervező Kft. ügyvezetője. 2018-ban aztán újra egyre többen érdeklődtek az élő aukciók iránt. – A licitálók szeretik személyesen megnézni, beindítani, vagy beleülni a gépbe. Az online árverés nem kedvelt körükben annyira – jegyezte meg Kocsis György.

Oliver Hahnenkamm, a Hubertus Agráripari Bt. ügyvezetője elmondta: az élő árverés egy találkozó is egyben a gazdáknak a téli időszakban. A keddi aukciót azért szervezték meg, hogy rövid időn belül több tucat gépet is értékesíteni tudjanak. Mondhatni, elérték céljukat, hiszen a hetvenegy tételből mindössze három maradt meg az árverés végén. Azokra az eszközökre, amelyekre nem érkezett licit, vagy még a kikiáltási árat sem adta meg értük senki, maradtak a megbízóknál.

Pörög a géppiac

Az utóbbi időszakban a mezőgazdasági gépek piaca nagy fellendülést mutatott, különösen a használt eszközök iránti kereslet növekedet meg. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Agrárgazdasági Kutató Intézet friss jelentése szerint 2019 első három negyedévében a lízingcégeknél 33 százalékkal bővült a használt mezőgazdasági gépekre igénybe vett finanszírozás, míg az újak esetén mindössze 4,5 százalékos emelkedést tapasztaltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában