szemetes minden

2020.02.27. 14:00

Az erdő közelsége valahogy vonzza a lellei szemetelőket

Fák tövében éktelenkedő hipós flakonok és építési hulladék is szerepel azokon a fotókon, amelyek egy közösségi csoportba kerültek fel. A fotókat Balatonlellén az Erdősor utca végében készítette a hulladékvadász, aki aztán a világhálóra is feltöltötte azokat.

Koszorus Rita

Fák tövében éktelenkedő hipósflakonok és építési hulladék is szerepel azokon a fotókon, amelyek egy közösségi csoportba kerültek fel. A fotókat Balatonlellén az Erdősor utca végében készítette a hulladékvadász, aki aztán a világhálóra is feltöltötte azokat.

Az utcában élőktől megtudtuk, nem csak azon a területen, hanem tulajdonképpen az utca teljes hosszában előfordul illegális hulladék. Az út egyik oldalán erdő van, amely szemmel láthatóan a szemetelés melegágya. – Mindenhonnan idehozzák a hulladékot – mondta egy lakó. – Én sokáig összeszedtem a szemetet, de már belefáradtam. Olyan is volt, hogy megállt az autó, letette a zsákot az út túloldalán, én pedig áthoztam ide hozzánk. Persze győztem rávenni a kukásokat, hogy elvigyék azt is.

A balatonlellei asszony szerint már jó ideje folyamatosan szeméttel telik az erdő, lomtalanítás idején pedig kisteherautóval szállítják ide a felesleges lomokat.

Egy másik lakó az Erdősorral párhuzamos Úszó utcából elmondta: látja, hogy jönnek-mennek az autók az erdő irányába. – Szinte mindig van az út mellett szemét – monda a férfi. – Engem is zavar, hogy emberek veszik erre a bátorságot.

Megkerestük Kenéz István polgármestert, hogy megtudjuk, mit tehet az önkormányzat a helyzet felszámolása érdekében. Érdeklődésünkre elmondta, az Erdősor utcában magánterületen helyezik el a renitensek a szemetet, így azt az önkormányzat elszállíttatni nem tudja. Ám nem fogják tétlenül nézni, bejelentést tesz a helyhatóság a földhivatalnál. Miután a hivatal felkutatja a tulajdonost, vagy tulajdonosokat, őket fogja felszólítani a szemét elszállítására.

A városvezető elmondta azt is, hogy az érintett területen folyamatosan járőröznek a rendőrök és a polgárőrök is. Megoldást azonban csak az jelenthetne, ha egész egyszerűen senki sem vinné a szemetet a természetbe, vagy tetten érnék a szemetelőket.

Balatonlellén a Fortuna utcában is indulatokat gerjesztettek a hetes számú főútról is jól látható sitthalmok. Az elégedetlen hangok tulajdonosai tudni vélték, hogy ez egy illegális lerakó, amelyet az önkormányzat üzemeltet. Kenéz István polgármester viszont mindenkit megnyugtatott érdeklődésünkre: egy ideiglenes depót tart fent a területen a helyhatóság. Azt mondta: a vasútfejlesztés után vitték oda a bazaltköveket, valamint a strandfejlesztés végeztével megmaradt régi térkövet. Ezeket ledarálják majd, s a balatonlellei önkormányzat a külterületi utak karbantartására használja a darálékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában