fotók

2020.02.11. 16:45

Bőröndbe zárt emlékek: a kitelepített németek előtt tisztelegtek

Az 1945 után Magyarországról kitelepített németekre emlékeztek kedden Kaposváron.

Marosi Gábor

A vasútállomás előtti bőröndöt ábrázoló emlékműnél a Kaposvári Német Nemzetiségi Önkormányzat tagjai, a Neuer Rosenchor énekkar, valamint az eseményeket átéltek hajtottak fejet. – Két ütemben zajlott a kitelepítés – fogalmazott Máté Ernő, a Kaposvári Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

– 1946-ban a német nyugati zónába mintegy százhatvanezer embert, 1948-49-ben pedig a keleti zónába körülbelül hatvanezer itt élő német nemzetiségűt űztek el. Somogy megyében sok német ajkú élt Szomajomban, ez ma Kaposfő, Szulokban, Barcson és Mikén is – tette hozzá Máté Ernő.

A bőröndöt ábrázoló mementót néhány évvel ezelőtt állították fel a kaposvári vasútállomás elé, azóta pedig minden évben megemlékeznek a mintegy kétszázhúszezer kitelepített németre. A résztvevők a váróteremben is felidézték a több mint hét évtizeddel ezelőtti eseményeket, majd német és magyar nyelvű dalokat énekeltek az előzöttek emlékére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában