lombikbaba

2020.02.27. 15:00

Csodájára járt egykor a fél falu

Huszonöt éve jött világra az első somogyi lombikbaba. Köröshegyi Zsuzsanna 37 évesen bízta rá magát és születendő gyermekét Czeizel Endrére, aki valóra váltotta az asszony álmát.

Koszorus Rita

1995-ben lett 15 tagú az Európai Unió, ebben az évben vált az Aggteleki Cseppkőbarlang a világörökség részévé. Ebben az esztendőben két gyermek látta meg a napvilágot Zselicszentpálon. Egyikük Köröshegyi Zsuzsanna fia, Ákos volt, akit lombikprogramnak köszönhetően hozott világra, Somogyban elsőként. – Sokáig próbálkoztunk, de nem jártunk sikerrel – mondta lapunknak Köröshegyi Zsuzsanna.

– Mindenképpen szerettünk volna közös gyermeket, mert már együtt éltünk egy ideje a férjemmel. Elmentünk Budapestre Czeizel Endréhez és már egy éven belül terhes is lettem. Második alkalommal lett sikeres megtermékenyítés, s gyorsan kiderült az is, hogy Zsuzsannáék fiút várnak.

– Sosem fogom elfelejteni, hogy megkérdezte a doktornő tőlem, mi lesz a gyermek neve – mesélte mosolyogva Köröshegyi Zsuzsanna. – Mondtam neki, hogy Zsófinak hívjuk majd. Erre ő közölte velem, hogy ez a név nem lesz jó. Nem értettem, miért. Ekkor tudtuk meg, hogy fiunk születik.

Ákos Kaposváron látta meg a napvilágot. Miután hazavitték, bekopogott hozzájuk egy idős falubeli asszony. – Azt mondta: meg szeretné nézni, hogy néz ki egy lombikgyermek – idézte fel nevetve az édesanya. – Amikor látta, hogy az én fiam is ugyanolyan, mint bármelyik baba, nem győzte dicsérni, hogy milyen szép gyerek.

Köröshegyi Zsuzsanna azt mondta: ha valaki ma megkérdezné tőle, hogy érdemes-e elkezdeni a lombikprogramot, mindenkit csak bátorítana. Úgy gondolja ugyanis, hogy akinek gyermeke születik, annak célja, öröme és boldogsága lesz az életben. Neki legalábbis az lett, s nagyon büszke a már 25 éves fiára.

Szakácsnak tanult és most a Balatonon dolgozik

Ákos a megyében az első lombikprogramnak köszönhetően fogant baba, így nagy izgalom övezte édesanyja terhességét. Kicsit a falu gyermeke is volt, igaz már nyolc éve újra Kaposváron lakik a család.

Zsuzsanna fia ide járt általános iskolába, katolikus nevelést kapott, amelynek édesanyja nagyon örült, mert ő maga is vallásos. Ezután szakácsnak tanult a fiatalember, akitől tudjuk: sokat köszönhet Hollósi Tamás oktatónak. Vele ment először külföldre dolgozni, s kitanította a szakma fortélyaira.

A fiatalember nemrég hazajött, s azóta a Balaton mellett készít remek étkeket. – Örülök neki, hogy a fiam rendes ember lett – mondta elérzékenyülten az édesanya. – Úgy hiszem, hogy mindenkinek az a legfőbb célja a gyermekével, hogy tisztességes, jó emberré váljon és teljes életet élhessen. Számomra mindez teljesült, büszke vagyok a fiamra. Ákos születésnapját február 7-én ünnepelték, ahol könnyes szemmel köszöntötte fel Zsuzsanna egyetlen fiát.

Idegenek is bekopogtak, hogy lássák: milyen egy lombikbaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában