kapcsolattartás

2020.02.10. 09:30

Harminc év után se merült feledésbe, hogy segítettek

Csaknem harminc éves múltra tekint vissza a horvátok és a Noszlopy közgazdasági szakgimnázium diákjainak és tanárainak kapcsolata.

Góz Lilla

Fotó:

A délszláv háború idején fél évig vendégeskedtek a somogyi megyeszékhelyen az eszéki tanulók és a pedagógusok. Azóta is évente látogatja egymást a két iskola tantestülete és diákjaik. – A délszláv háború idején sok eszéki diák és pedagógus került a nagyatádi menekülttáborba, ahova ellátogatott Kaposvár polgármestere, jegyzője és a közgazdasági iskola akkori igazgatója – mondta el Haraghné Pável Magdolna, aki igazgatóhelyettesként dolgozott akkoriban a kaposvári iskolában.

– Pár napon belül aztán született egy olyan döntés, hogy a somogyi megyeszékhely biztosítja a horvát fiatalok tanulását, lakhatását. A horvát tanulók, pedagógusok a leányotthonban laktak, az iskolában pedig teljes ellátást kaptak. A magyar diákok akkoriban korábban kezdtek az iskolában, délután pedig a horvát tanulók vették birtokba az épületet.

A horvát-magyar iskolák közötti együttműködés az 1970-es évekre nyúlik vissza Kaposváron. Haragh Ferenc, a pedagógusok szakszervezetének városi titkáraként ötven évvel ezelőtt alakított ki kapcsolatot belovari oktatási intézményekkel. A szomszédos ország már akkor híres volt vendégszeretetéről – mondta el Haragh Ferenc.

 

Az ígéret szép szó, a közgaz megtartja

Az eszékiek és a kaposváriak közötti kapcsolat ma is, már csaknem három évtizede tart. –A horvát diákok és pedagógusok hálájuk jeléül meghívták magukhoz a magyar tanulókat és tanárokat később, a háború után – mondta el Keczeli László, a Kaposvári Szakképzési Centrum Noszlopy Gáspár Közgazdasági Szakgimnáziumának igazgatója.

– 1993 óta minden évben meglátogatjuk egymást, legutóbb a kaposvári Virágfürdőben, a Bőszénfai Szarvasfarmon, valamint a zselici csillagvizsgálóban kirándulhattak a horvát diákok és kísérő tanáraik. Idén pedig mi utazunk majd hozzájuk két napra Eszékre. Annál is inkább, mert ígéretet tettem a már nyugdíjas horvát igazgatónak, hogy a kapcsolatot a jövőben is fenntartjuk – tette hozzá az igazgató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában