immunterápia

2020.02.13. 14:00

Képesek rávenni már az immunrendszert, hogy tegye a dolgát

Az onkológia újdonságain kívül a hallgatóság kérésére a korona vírusról is esett néhány szó a Viktória Klub szerda esti rendezvényén, amelyet a rák világnapja alkalmából rendeztek meg Kaposváron. Több mint ötvenen kapcsolódtak a programba.

Harsányi Miklós

Az elmúlt pár esztendőben eléggé jelentősen megváltozott az onkológiai terápia módszertana – mondta Pécsi Balázs onkológus főorvos. – A klasszikus kemoterápia helyett megérkezett először a biológiai terápia, s pár évvel ezelőtt az immunterápia.

Közérthetően, polgári és militáris példákon keresztül világított rá, hogy miként működik a rendszer, s miért rejt ez talán hosszabb távon jobb lehetőségeket, mint a kemoterápia. Ez utóbbit úgy kell értelmezni, mint egy szőnyegbombázást. Ezáltal nagyon sok az ártatlan áldozat, igaz, a daganat is megkapta a magáét.

A két irányelv kapcsán rámutatott: valamiért az immunrendszer nem véd meg minket a daganattól, pedig neki ez lenne az egyik feladata. Most rájöttek arra, hogy milyen módszerrel kerüli el a daganat az immunrendszer támadását. Ezeket a védekező módszereket iktatja ki az új terápia, s ezáltal az immunrendszer végre észreveszi az ellenséget és elpusztítja azt.

– A mélyebb, biológiai, sejtszintű mechanizmusok megismerésével olyan daganatra jellemző folyamatok derültek ki, amiknek a célzott gátlása vagy akadályozása előnyös számunkra – emelte ki. – Ezekkel kevesebb kárt okozunk, de így is van ártatlan áldozat.

Pécsi Balázs arról is szólt: abban bíznak, hogy az immunterápia fogja biztosítani a tartós daganatellenes állapotot. Hatékonyságban már vetekszik a kemoterápiával, sőt, egyes szervek esetén, egyes konkrét témakörökben már meg is haladja a kemoterápia hatékonyságát. Ilyen áttörés volt például a veserákban és a májrákban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában