méreg

2020.02.01. 15:30

Marcaliban mérgezhettek meg fagyállóval több házi kedvencet is

Fagyállóval mérgezhettek meg több házi kedvencet is Marcaliban. Egy közösségi csoportban a napokban osztotta meg történetét egy fiatal lány, másfél éves cicáját már nem tudták megmenteni az állatorvosok.

Góz Lilla

Másodfokú hõségriadót rendelt el hétfõn a tiszti fõorvos. Tegnap harminckét és fél fokot mutatott a hõmérõ Somogyban.

Fotó: Somogyi Hrlap

Fagyállóval mérgezhettek meg több házi kedvencet is Marcaliban. Egy közösségi csoportban a napokban osztotta meg történetét egy fiatal lány, mert másfél éves cicáját már nem tudták megmenteni az állatorvosok. – Remegett, megmerevedett a cicám, s 15 perc múlva már állatorvosnál voltunk, ahol azt mondták, hogy fagyállóval mérgezték meg – mondta el Nyers Szimóna Aletta. – Kapott több injekciót, de nem ígérték, hogy túléli. Narancs az éjszaka folyamán elpusztult, miután kilenc órán át haldoklott.

Jenei István állatorvoshoz az elmúlt hónapokban Marcaliból és több környékbeli településről is vittek macskákat mérgezéses tünetekkel. – Ha reggel megitta a fagyállót, délutánra már el is pusztulhat egy macska – mondta el érdeklődésünkre az állatorvos. – A mérgezést követően pár óra múlva jelentkeznek tünetek, ilyenkor az állat elvonul, s ha nem találják meg időben és nem kap kezelést, semmi esélye a gyógyulásra.

– Komoly laborvizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy ki tudjuk mutatni, valóban mérgezés történt – mondta el Kádár Tamás balatonlellei állatorvos. Hozzátette: intenzív veseterápiával próbálják megmenteni a mérgezett állat életét, de az esetek nagy részében későn érkeznek orvoshoz az állattal.

Korábban a kaposvári Losonc utcában és környékén több családi ház udvarára dobtak be fagyállóval átitatott babapiskótát. – Pimpa kutyámon három óránként végeztünk vesedialízist, de az életét nem tudtuk megmenteni – mondta el Stier Mira, aki mérgezés miatt vesztette el mindkét kutyáját. Feljelentést tettek, de azóta sem sikerült elkapni az ismeretlen tettest.

– Ha nagyon gyorsan orvoshoz visszük mérgezett állatunknak, csak akkor tudjuk megmenteni az életét – mondta el Boncz Edit, a Kutyatár Egyesület elnöke. Hozzátette: az utóbbi hetekben nem kapott jelzést, hogy Kaposváron fagyállóval állatokat mérgeztek volna meg. Megjegyezte: nagyon oda kell figyelni házi kedvenceinkre, mert az autóból kicsöpögő néhány csepp fagyálló elfogyasztása is elegendő ahhoz, hogy egy cica elpusztuljon.

Boncz Edit érdeklődésünkre elmondta azt is, hogy az Állatvédőrség már megkereste a hazai fagyállógyártókat és -forgalmazókat. Az egyik vállalat tulajdonosa a napokban ígéretet tett arra, hogy a jövőben a fagyálló folyadékukba egy keserű adalékanyagot is belekevernek, hogy ne legyen csábító az édeskés íz az állatok számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában