egzotikus állatok

2020.02.16. 21:00

Óriáskígyók is élnek már néhány somogyi portán

Az emu vagy a kenguru ma már nem megy ritkaságszámba a somogyi falvakban, s hatalmas óriáskígyók is élnek már több vidéki portán.

K.G.

Az egzotikus állatok létéről gyakran még a szomszédok sem tudnak. A megkérdezett állattartók állítják: a felelősséggel tartott állatok még véletlenül sem tudnak kárt okozni. Bár tartásuk nem veszélyesebb, mint a háziállatoké, sokuk mégis titkolja, mert tart tőle, hogy a környezetében nem fogadnák megértéssel a hobbiját. Egyikük név nélkül elmondta: családi házát három óriáskígyóval osztja meg. – Kiskorom óta tetszettek nekem ezek az állatok – idézte fel a kezdeteket a férfi. – Régen egy munkám fejében kaptam egy kígyót, onnantól jött a többi, egyre nagyobbak. Most van három tigrispitonom, a legnagyobb 5 méteres és 70 kiló a súlya.

A házban terráriumot készített. – Drága volt, de olyan biztonságosan lett megépítve, hogy ne tudjon kiszökni innen egy hüllő sem – mondta. – A kígyóknak saját szobájuk van.

A férfi egy évtizede egy királypitonnal kezdte, aztán tartott boát is, s utána érkeztek a tigrispitonok. A család elfogadta az állatokat, nem félnek a kígyóktól. A férfi utánaolvasott, hogy a kedvencei mit csinálnak a természetes környezetükben, így fejlesztette a tudását.

– Ragaszkodnak az emberhez, engem is megismernek – mondta. – Nagyon meg lehet szeretni a hüllőtartást, és egy kisebb királypitonnal szerintem bárki elboldogul, de a nagyobbakkal sincs baj, mert lehet őket nevelni. Az állattartóknak természetesen oda kell figyelniük arra, hogy éhesek-e. A jelekből érteni kell, például, ha nem akarják, hogy piszkálják őket, akkor fújtatnak. Az óriáskígyók tartása költséges időtöltés, mert a fűtés és az eleség nem olcsó. A legnagyobb piton 3-4 kilós nyulakat fogyaszt el, és abból naponta megeszik 3-4-et is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában