védekezés

2020.02.24. 17:30

Parazitáknak kedvez az enyhe tél: a kullancs sem ritka

Három évtizede nem volt igazi tél Magyarországon, nem csoda hát, ha már egész évben védekezni kell a kullancsok ellen. Az enyhe téli időben ugyanis nem pusztulnak el a paraziták.

Góz Lilla

– Egész évben kullancsszezon van, 34 éve nem volt igazi tél Magyarországon – mondta el Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség Közhasznú Egyesület elnöke. – Már ősszel javasolt elkezdeni a kullancs által terjesztett agyhártyagyulladás elleni védőoltás beadását, hogy biztos védelem alakuljon ki. Somogy és Tolna a kullancs által erősen fertőzött területek közé tartozik.

– Nagyon fontos, hogy kiránduláskor egész évben másfél óránként tartsunk kullancsvizitet, tetőtől talpig nézzük át a bőrfelületet – javasolta az egyesület elnöke. Megjegyezte: csakis a kullancseltávolító kanalat használjuk.

– Ha csipesszel, körömmel, vagy cérnával ragadják meg a kullancsot, akkor megszorítják a nyálmirigyeit és ha addig nem köpött fertőző nyálat – mondta el Kapiller Zoltán –, akkor a szakszerűtlen eltávolítás után fog. A kanál viszont szorítás nélkül emeli ki a bőrből a vérszívót.

– Tartós mínusz 10-15 fok kellett volna, hogy gyérítse a kullancsállományt – mondta el Tóth István, növényvédelmi szakmérnök. – A parazita farakásokban, avarban könnyen átvészeli a telet. Lehetetlen kiirtani, nincs olyan permetszer, amit lehet használni ellenük, mindössze zárt ruházattal és riasztó készítményekkel tudunk ellene védekezni.

Idő kell a védettség megszerzéséhez

– Most még naponta mindössze egy-két vásárló keresi a kullancs által terjesztett agyhártyagyulladás elleni védőoltásokat – mondta el Bali Tibor, a Kaposi Mór Oktató Kórház Szigethy Gyula Gyógyszertárnak vezetője. Hozzátette: márciusban és áprilisban élénkül meg a kereslet, akkor átlagosan harminc oltást vásárolnak náluk.

– Érdemes időben megvásárolni és beadatni a három darabos oltást, mert bő egy hónap kell, mire kialakul a védettség a betegség ellen – jegyezte meg a gyógyszertár vezetője. Elvétve keresik a riasztó készítményeket és a kullancskanalat, amellyel könnyű eltávolítani a parazitát. Állatok számára kaphatók náluk nyakörvek és cseppek is.

Egész évben védeni kell kedvenceinket

– Az időjárás kiszámíthatatlansága, a globális felmelegedés kedvez a kullancsok egész éves aktív jelenlétének, emiatt a háziállatainkat, kifejezetten a kutyákat egész évben védenünk kell – mondta el érdeklődésünkre Garamvölgyi Rita. A kaposvári állatorvos hozzátette: az állatoknál a kullancs által terjesztett leggyakoribb betegség a babézia és a Lyme-kór, amely fertőzések akár életveszélyes állapot kialakulásával is járhatnak.

Garamvölgyi Rita ezért javasolja a gyógyszeres nyakörveket, melyek folyamatos viselés mellett akár hét hónapos védelmet is tudnak nyújtani. De hatásosak a spot-on, vagyis cseppentős készítmények és a jutalomfalat-szerű tabletták is a kullancsok ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában