hősi képzés

2020.02.08. 08:00

Somogyi vitézek jártak a huszárakadémián

Kilencedik éve rendezik meg a bálványosi huszárakadémiát, a hétvégén az összejövetelre elutazott a somogyi huszárok küldöttsége. Előadásokat hallhattak elsősorban a 48-as hagyományokról, a vacsoránál a koccintás és a barátkozás sem maradt el a bajtársakkal.

Kovács Gábor

Nagy Józsefet már apró gyermekként foglalkoztatta a hadtörténet. Felnőve állatorvosként dolgozott Kaposváron, legtöbbet az egykori állategészségügyi állomás laborjában. Tizenkilenc évvel ezelőtt az elsők között csapott fel a hagyományőrző huszárok közé. Közlegényként kezdte, majd végigjárva a ranglétrát kapitánnyá, és tavaly a somogyi huszárok egyesületének vezetőjévé választották. Ő az országos szövetség székely kapcsolattartója, így erdélyi ismeretségekkel rendelkezik, s vele együtt sok somogyi huszár a magyarságát is ápolta a székelyföldi úttal.

Bálványoson misén vettek részt a csapatok, és közösen megkoszorúzták a helyi huszárszobrot, és ismerkedtek a székely huszárokkal. Összesen 120-an sereglettek össze, jöttek Debrecenből, Kecskemétről, Mogyoródról és Vácról, a Felvidékről a nagysallói huszárezred tagjai is képviseltették magukat, de a had fele székely lovas volt.

A huszárok az akadémián a felkészültségüket és a tudásukat igyekeztek bővíteni. A szabadságharc vértanúinak életrajzáról Nagy József beszélt, de történészek és vezető hagyományőrzők is tartottak előadásokat. A 2020-as évfordulók mellett szó esett Petőfi katonaélményeiről és tapasztalatairól, annak tükrében, hogy a forradalmár és radikálisan gondolkodó, szabadelvű fiatal költő és a magyar hadvezetés kapcsolata nem mindig volt felhőtlen.

Hazatérve már a közelgő március 15-ére készülnek a somogyi huszárok. Kaposvár és a megye programjain az idén is részt vesznek, de az a gondjuk, hogy kevesen vannak az elvárásokhoz képest. Azért óvodákba és iskolákba elmennek a csapattársaik, hogy egy kis ismertetést tartsanak a huszárokról és a szabadságharcról. A gyerekek ezt nagyon élvezik, énekelnek és rajzolnak nekik.

Húsz éve még úgy varrták az egyenruhákat, hogy a katonai szabályzatot nem nézték meg, de ahogy belemélyednek a hagyományőrzésbe, egyre inkább ragaszkodnak az eredeti előírásokhoz. Ezért a régi egyenruhákat le kell cserélni vagy fel kell újítani a szabályzatnak megfelelően. Nagy József hozzátette: senki ne mondja rájuk, hogy jelmezes civilek, hanem azt lássák az érdeklődők, hogyan nézett ki valójában egy huszár. A támogatás jól jönne, mert amióta divat lett a hagyományőrzés, a felszerelések előállítóinak keményebben fog a ceruzájuk.

 

Pályázni is megtanul a huszár

A somogyi huszárok egyesületét egyaránt támogatja a városi és a megyei önkormányzat, azonban a bevételeik nagy része a tagdíjból jön össze. A tagok közül sokan kis jövedelműek, nyugdíjasok, ugyanakkor nem ritka, hogy egy-egy társuk a saját zsebébe nyúlva támogatja az egyesületet. Pályázatokon is igyekeznek indulni a somogyi huszárok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában