Magyar Ápolók Napja

2020.02.21. 20:00

Valós képet szeretnének mutatni az egészségügyről

Lényegesen jobb az ápolók anyagi megbecsülése, mint néhány évvel korábban. Erről is beszélt Szabó Gyuláné, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) Somogy Megyei területi elnöke a Magyar ápolók napján. A Kapos Hotel Kristálytermében rendezett eseményen tíz szakdolgozó vehetett át elismerést.

Marosi Gábor

– Sokat fejlődött az ápolói szakma – mondta Szabó Gyuláné. – Ennek egyik alapköve a bérek emelkedése. A bértábla előre meghatározott, ezért jól lehet látni azt, hogy milyen arányban növekszik a szakmában dolgozók fizetése. Azt gondolom, erre nagy szükség volt. A másik fontos dolog – amelyet a kamra is szívén visel és sokat dolgozunk rajta – hogy megfelelő utánpótlást találjuk. Az egészségügyről egy olyan képet kellene és szeretnék is mutatni a fiataloknak, ami valós és nem csak az árnyoldalát mutatja be a hivatásunknak. Fontosak az ösztöndíj programok, hiszen Somogyban is hiány van a szakképzett dolgozókból – fogalmazott a MESZK Somogy Megyei területi elnöke.

Az ünnepség résztvevőit Szita Károly, Kaposvár polgármestere is köszöntötte. A megyeszékhely vezetője hangsúlyozta: a város nem kisebb célt tűzött ki maga elé, minthogy 2030-ra az ország legegészségesebb városa legyen. Nem lesz azonban könnyű dolga az ezzel foglalkozóknak, hiszen a felmérések szerint a kaposvári emberek mozgásszegény életmódot folytatnak. Emellett az is probléma, hogy a somogyiak nem járnak el rendszeresen szűrővizsgálatokra. Szita Károly kiemelte: elindítanak egy olyan kampányt a városban, amely felhívja az emberek figyelmét az egészséges életmódra. Hozzátette: több mint hatszázmillió forintból épül kerékpárút Kaposvár, de több műfüves foci- és kosárlabdapályával is bővül a város. Az idősekről sem feledkeznek el a megyeszékhelyen, az ő részükre több ponton is szabadtéri tornaparkokat alakítanak ki.

Jutalmazták szolgálatukat

Szabó Gyuláné, a MESZK Somogy Megyei területi elnöke elmondta: a szakdolgozói kamarának Somogy megyében háromezer nyolcszáz tagja van. A Magyar ápolók napja alkalmából szervezett eseményen járó- és fekvőbeteg ellátásban dolgozó ápolók vehettek át elismerést. A díjazottak között volt Brilla Lívia, Csapó Ilona, Fehér Zsuzsanna, Hegedűs Mónika, Kovács Kálmánné, Lengyel Zsuzsanna, Mikolainé Kövecs Katalin, Szemesné Katona Renáta, Vasáros Istvánné és Varga Frigyesné. A Nagyatádi Kórház Mozgásszervi Rehabilitációjának egyik dolgozója, Brilla Lívia az ünnepségen elmondta: huszonegy éve dolgozik az egészségügyben. Jó érzéssel tölti el, amikor az emberek gyógyultan távoznak a kórházból. Hozzátette: nem számított arra, hogy a Magyar ápolók napja alkalmából díjat kap, de nagyon jól esik neki az elismerés. Az ápoló egyébként több szakmai versenyen is kiemelkedő eredményt ért el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában