élőhelyrombolás

2020.03.13. 11:30

A somogyi apróvad bánta az emberi kéz rombolását

Országszerte jellemző probléma, hogy drasztikusan csökken az apróvadállomány. Ez fokozottan igaz megyénkre, ahol már évtizedekkel ezelőtt elkezdődött az átalakulás.

Koszorus Rita

Nem mindig volt Somogy megye nagyvadas adottságú, mintegy fél évszázaddal ezelőtt még az apróvad volt túlsúlyban a megyében. A leépülési folyamat a fogollyal kezdődött, hiszen már 1974-re annyira lecsökkent az állomány, hogy védetté nyilvánították. Ez volt a legérzékenyebb faj, amely hevesen reagált az ember élőhelyromboló tevékenységére. Ekkor azonban még a nyúl- és a fácánállomány létszámában nem volt számottevő a változás.

– Mindig visszanyúlunk a tsz-idők kezdetére – mondta érdeklődésünkre Kemenszky Péter, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Somogy megyei Területi Szervezetének titkára. – Ekkor jelentek meg a nagy munkaszélességű, gyors gépek, az intenzív vegyszerhasználat.

A rendszerváltozás után már a fácánnevelési kedv is alábbhagyott, majd az igazán nagy változást az uniós csatlakozás jelentette. – A területalapú támogatások megjelenése hatékonyabb művelésre ösztönözte a gazdákat – fogalmazott Kemenszky Péter. – A táblák közti erdősávokat, erdőfoltokat, gazos foltokat, csendereseket, nádasokat gyakorlatilag kiirtották és beszántották. Azok a szegélyek, amelyek az apróvad számára nélkülözhetetlenül fontosak voltak, szinte teljesen eltűntek.

Az élőhelyi változások a nagyvad robbanásszerű létszámnövekedését idézték elő, s így lehet az, hogy 50 év alatt apróvadasból nagyvadas adottságú megyévé vált Somogy. – A mezőgazdaság átalakulása mellett ehhez például nagymértékben hozzájárult az is, hogy a valamikori Dél-Somogyi Állami Gazdaság a kevés aranykorona-értékű, belső-somogyi homokos talajokra nagy kiterjedésű erdőket telepített a múlt század második felében. Az erdősültség növekedésével és a nagy táblás mezőgazdasági műveléssel az élőhely a nagyvadnak kedvezett, az apróvadnak pedig egyre inkább nem.

A vadászatra jogosultak mostanra már, ha akarnának sem tudnának jelentős eredményeket elérni az apróvad élőhelyének fejlesztésében, hiszen erre a somogyi vidék egyrészről teljesen alkalmatlanná vált, másrészt pedig nincsen jelentős ráhatásuk a gazdák elképzeléseire.

Adottságaiból eredően azonban a külső-somogyi területeken még vannak apróvadasnak mondható területek. – A fácán-, a mezei és üregi nyúl-, a vízi vad- és a tőkésréce-állomány is jelentős – mondta Kersák György, a Sióvölgye Földtulajdonosi Vadász­egyesület vadászmestere. – A somogyi mezeinyúl-teríték felét nálunk ejtik el. A területünk mezőségi jellegű, az erdősültség mindössze öt százalékos. Inkább fasorok, árkok, nádfoltok vannak és ezért nem marad meg itt a nagyvad.

Hozzátette: az apróvadállományt úgy gondozzák, hogy vadföldeket tartanak fent, amelyek mellett még 200 mázsányi szemes takarmányt etetnek évente.

Kersák György elmondta: néhány éve megjelent az üregi nyúl is a területen, amely szerinte a tudatos dúvad- és ragadozógyérítésnek köszönhető.

Több mint negyven éve foglalkozik apróvaddal Kanizsay Gábor, aki szerint a nyúlállomány gyarapodása a célzott ragadozógyérítésnek is betudható. – Elég sokan csapdáznak és többen lövik a ragadozókat – mondta Kanizsay Gábor, a Hunnia Vadgazdálkodási Kft. tulajdonosa. – Az idén magas ragadozóelejtési követelményt kaptunk a kormányhivataltól. De összességében nem foglalkoznak a somogyi vadászok az apróvaddal. A csökkenés már egy olyan régi folyamat, hogy meg is feledkeztek róla.

Kanizsay Gábor fácánneveléssel is foglalkozik, ami a természetben szaporodik, már ha nem ejtik el. – Ám csak akkor, ha a ragadozóállományt kordában tartjuk – hívta fel a figyelmet Kanizsay Gábor.

Tükröt tartott

A róka jelenléte is nagymértékben hozzájárul az apróvadállomány csökkenéséhez. Ugyanis mostanra szinte teljesen veszettségmentes lett a hazai állomány, ennek következtében – és részben az aranysakál térnyerésével, valamint a megfelelő táplálék hiányában – a települések felé vették az irányt.

A dolmányos varjú is nagy gondot jelent, mivel az unió nem engedi egész éves gyérítésüket. Így a fiókáikat háborítatlanul nevelhetik fel, s fosztogathatják a kisebb, védett énekesmadarak és apróvad fészkeit is. – Egy óriási arculcsapás, amikor egy őshonos madárfaj, mint a fogoly, kipusztul az ország legnagyobb részén – mondta Kemenszky Péter. – Egy faj eltűnése jelzésértékű, viszont a fogoly ezzel csupán tükröt mutatott nekünk a Kárpát-medence drasztikus átalakítása tekintetében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában