kísérletezés

2020.03.10. 16:20

Fiatal alkoholfogyasztók: abszint és energiaital kerül gyerekeink poharába

Napjainkban egyre fiatalabbakat érint az alkoholfogyasztás. Ráadásul, ami régen a pálinka volt, az manapság abszint, vagy más rövidital, energiaitallal összeházasítva. A szakemberek elkerülhetetlennek vélik, hogy a fiatalok kipróbálják a szeszt, abban lehet és kell segíteni, hogy milyen kapcsolatuk alakul ki az alkohollal, és más függőséget okozó szerekkel.

Turbéki B.

Fotó: Németh András

– Egyre fiatalabb korosztály érintett, és az országos tendencia, miszerint minden harmadik tizenéves hetente fogyaszt alkoholt, a kaposvári fiatalokra is vonatkoztatható – mondta Kovács Gergely, az INDÍT Közalapítvány integrált drogterápiás intézetének vezetője. – Hagyni kell, hogy a fiatalok hibázhassanak, de biztosítani kell nekik a lehetőséget, hogy ha kell, legyen támaszuk, ahonnan segítséget kérhetnek, valamint tabuk nélkül beszélhessenek problémáikról. Szerencsére nem lesz mindenkiből függő, aki kipróbálja az alkoholt. Iskolákban prevenciós céllal gyakran tartunk előadásokat, és bulihelyeken is megfordulunk standunkkal.

Nehéz lenne összeszámolni, hogy az eltelt tizenkét év alatt mennyien fordultak meg az addiktológiai központban, de több ezerre teszik az esetek számát. Az is előfordult, hogy a kliensek visszaesőként nem csak egy kezelésen vettek részt.

Az intézmény tevékenysége egyszerre látható és láthatatlan. Több mint tíz éve működik a megyeszékhelyen, és egyre nagyobb szükség van rá. Pécsen már 1998 óta működik, és Kaposváron is 2008 óta jelen van az INDIT Közalapítvány. Az intézmény vezetője szerint egyre fontosabb a tevékenységük. Gyógyszer, kábítószer, alkohol, cigaretta, evészavar, szerencsejáték, szexfüggőség, számítógépfüggőség... és sorolni lehetne azokat a függőségeket, amelyektől segítenek megszabadulni.

A beteg családjának is segítenek

– Az évek során a társadalom legkülönfélébb rétegeiből fordultak meg nálunk: a szegénytől a gazdagig, fiatalok és idősebbek. Egy közös volt bennük, valamennyit érintette a szenvedélybetegség – mondta Kovács Gergely. A kábítószerezők és az alkoholisták mellett

sokkal több szenvedélybetegségről, összetett jelenségekről van szó. Szolgáltatásaikat a viselkedésfüggőségben szenvedők is igénybe vehetik. Sőt, gyakori, hogy az érintettek családtagjainak is segíteni tudnak különféle terápiás módszereikkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában