Járványügy Somogyban

2020.03.29. 20:00

Biztos pont a járványhelyzetben a helyi piac

Piacra továbbra is mehetünk, ha betartjuk a távolságot a többi vásárlótól. Az egészséges, helyi élelmiszerek ugyanis fontosak a járvány veszély idején is.

Koszorus Rita

A legtöbb piac nyitva tart a megyében. Sokan gondolják úgy, hogy egészséges élelmiszert továbbra is itt érdemes beszerezni. A siófoki vásárcsarnokban továbbra is nagy a forgalom.

Szombaton már reggel hét órától látogatható a létesítmény, délután egy óráig. Hétköznap pedig a járványügyi helyzetre való tekintettel reggel hét órától tizenötig tartanak nyitva. Figyelmeztető feliratot helyezett el az üzemeltető az épületben, amely emlékeztet az idősávos vásárlás szabályaira.

Hidvégi József polgármester a napokban videóüzenetben hívta fel a fonyódiak figyelmét, hogy a nemrégiben felújított és kibővített piac továbbra is rendelkezésükre áll. – A piac szerintem sokkal biztonságosabb az élelmiszer beszerzésére mint bármelyik bevásárlóközpont – mondta Hidvégi József, legutóbbi polgármesteri tájékoztatójában. – Szabadtéren kisebb a fertőzésveszély, mint egy zárt helyen. Ezért sem zártuk be a piacot és ebben megerősített minket az agrárminiszter, valamint a NÉBIH.

Arra azonban megkért mindenkit, hogy a higiénés szabályok betartása mellett ki vásárolni a piacra.

A ságvári vásártér normál helyzetben nagyon sok vásárlót vonz, de már két héttel ezelőtt úgy döntött az önkormányzat, hogy a biztonság érdekében inkább bezárnak. – Amikor kihirdették a veszélyhelyzetet a zárás mellett döntöttünk – mondta el lapunk érdeklődésére Kecskés Gábor polgármester. – Korábban jóval többen látogatták, mint amennyi a jelenlegi engedélyezett létszám.

Tabon is a zárás mellett döntöttek. Kérdésünkre Schmidt Jenő polgármester azt mondta: a következő három hétben nem is tervezik a létesítmény újra nyitását.

Az elmúlt héten hasonló sorsa jutott a kedvelt marcali piac is. A koronavírus terjedésének megakadályozása miatt elrendelt vészhelyzetre tekintettel a marcali önkormányzat a helyi piac határozatlan ideig tartó bezárása mellett döntött. Egyúttal kérte a vásárlókat, kereskedőket, őstermelőket a rendelkezés tiszteletben tartására.

Kitartanak ameddig csak lehet

Nincs zárva a piac Nagyatádon, ahol habár a kültéri árusítást beszüntették, de a csarnokban továbbra is elérhető a kiváló helyi élelmiszer. Így folyamatosan elérhetőek a termékek a húsboltban, a zöldségesnél és az őstermelők is látogatják a komplexumot.

Helyi kereskedők elmondták: a vásárlók fegyelmezetten intézik élelmiszer beszerzéseiket és nem tapossák egymás sarkát. A többség úgy gondolja, hogy itt még mindig nincs akkora tömeg, mint egy nagy áruházban.

Az árak is normalizálódtak a kezdeti felfutás után. Az élelmiszerek túlárazásával kapcsolatban egyébként a napokban Nagy István, agrárminiszter is felemelte szavát. A tárcavezető fellépést és ellenőrzéseket sürget a helyenként drasztikus áremelések miatt. Elfogadhatatlannak nevezte a drágulást és kérte a fogyasztóvédelmi szerveket, hogy szigorúbban lépjenek fel a kialakult helyzetben tisztességtelen árpolitikával nyerészkedők ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában