fotók

2020.03.11. 19:50

Csákótól a csizmáig: huszárosan várják az ovisok az ünnepet

Huszárok lepték el a napokban a kaposvári óvodákat. Máj Péter, a 3. Ferdinánd Hagyományőrző Huszár Egyesület strázsamestere szerdán forradalmi dalokat énekelt és viseletbemutatót tartott a Honvéd utcai óvodásoknak.

Góz Lilla

Zászlóval a kezükben, csákóban érkeztek a Honvéd utcai ovisok a tornatermükbe, ahol különleges vendégek várták őket. – Oda nézz, van kardja is – mutatta barátjának Tigyi Zsombor, Tihanyi Noémi pedig tátott szájjal figyelte a díszes ruhákat. – A huszárok régen harcoltak karddal, ágyúval, hogy megvédjék a hazát – tette hozzá a nagycsoportos óvodás.

Máj Péter tizenöt éve járja a somogyi óvodákat, iskolákat. A forradalmi ünnep előtt harminckilenc intézménybe látogat el. Ezúttal egy kislány huszár és egy női huszár is elkísérte. Kiss Virág egykori óvodástársainak mutatta be ruházatát.

– Zászlós bevonulás után a csákótól a csizmáig mindent megtudhattak a huszárok viseletéről, életéről a gyerekek – mondta el Máj Péter. Korabeli dalokat is énekeltek közösen, aki pedig ki tudta tartani a kardot, huszárrá avatták. – Az óvodás korosztály a legfogékonyabb, s a legnagyobb öröm, mikor csillogó gyerekszemek örömmel éneklik a forradalmi dalokat, a vizuális élmény pedig erősítheti a hazához való kötődésüket – jegyezte meg Máj Péter.

A vizuális élmény segíti a kötődést

– A nevelőtestület az óvoda létrejötte óta fontosnak tartja, hogy a nemzeti ünnepeket megismertesse a gyerekekkel, a hazához, városukhoz való kötődésüket erősítsük – mondta el Nyári Lászlóné, a Honvéd utcai Tagóvoda vezetője. – Évről évre izgatottan várják a somogyi huszárokat az óvodások. Ha élőben látják a huszárok tartását, a viseletüket, az élmények hozzájárulnak ahhoz, hogy az 1848/49-es eseményeket közelebb hozzák a gyerekekhez. Március 15-e előtt a csoportokban kokárda és nemzeti színű zászló készült, valamint megismertették őket a Himnusszal és forradalmi dalokat, verseket tanultak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában