gyakorlat

2020.03.05. 11:30

Edzőtábor a felhők fölött, katonadolog a zuhanás

Birtokba vették a katonák a kaposújlaki repteret. Itt edz a magyar honvédség ejtőernyős válogatottja. A Kecskemétről és Szolnokról érkezett ejtőernyősök a célba ugrást gyakorolják, a júniusi rijekai világkupára és az azt követő ausztriai világbajnokságra készülnek.

Góz Lilla

DCIM102GOPROG0115016.JPG

– Mindenki figyeljen ide, csillapodott a szél, délután már fel tudunk szállni – tájékoztatta a csapatot Bánszki Tamás, a magyar honvédség ejtőernyős válogatottjának edzője. Hétfőtől péntekig hét ugró kerettag edz Kaposújlakon, az időjárás kevésbé kegyes hozzájuk.

– Hétfőn a tervezett napi hat ugrást végre tudtuk hajtani, de a keddi vihar megtépázott volna minket, jobbnak láttuk, ha inkább nem megyünk fel. Ugyan elvesztettünk egy edzőnapot, de nem csüggedünk – jegyezte meg a válogatott edzője. A célba ugrást gyakorolják, júniusban világkupán és világbajnokságon is részt vesznek.

– Tavaly az ötödik helyezést szereztük meg a katonai vb-n, de az előző években mindig dobogósok voltunk, nyolc ugrásból alakul ki a végeredmény, centimétereken múlik a jó helyezés – mondta el Bánszki Tamás. A katonai világbajnokságon rajtuk kívül az élmezőnyben szerepelnek a csehek és a németek, de a svájciak is egyre jobb eredményeket érnek el.

Horváth Ferenc a junioroktól került át a felnőtt katonai ejtőernyős válogatottba. Édesapja mintája terelte a sportág felé. – Alig néhány évesen bekerültem a repterek világába, tíz éve – 15 évesen – ugrottam először, idén már meghaladtam az ezerkétszáz ugrást – mondta el a fiatal ejtőernyős, aki bízik abban, hogy a júniusi világversenyeken bizonyíthat. – Rövid a felkészülési időnk, de remélem, hogy sikeresen szerepelünk a júniusi versenyeken – fejtette ki Horváth Ferenc.

 

Kevés fiatal választja az ejtőernyőzés klasszikusát

Az ejtőernyőzés klasszikus ágát kevesen művelik Magyarországon, ebben a sportban inkább az extremitás uralkodik manapság. Nagyon népszerű az alakzatban ugrás, ugyanígy nagy divatja van a szárnyas ruhás ugrásnak is.

Mindössze egy-két klub létezik, ahol a hagyományos célba ugrással foglalkoznak. A magyar ejtőernyős válogatottnak éppen ezért az egyik legnagyobb gondot az utánpótlás jelenti.

– Negyven év az átlagéletkorunk, s bár az ejtőernyős célba ugrást akár ötvenévesen is lehet sikeresen űzni, azonban nagy szükség lenne a feltörekvő nemzedékre – mondta Bánszki Tamás, a válogatott edzője, aki szerint az utóbbi években javult a helyzet, de messze van attól, hogy ideális legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában