közös erővel

2020.03.19. 15:44

Egyetemisták példaértékű összefogása az online közoktatásért

A távoktatás a tanároknak és a diákoknak is egyaránt sok fejfájást okoz, ezen szeretne segíteni egy egyetemistákból álló csoport, amely megkönnyítené a tananyaghoz jutást mindkét fél számára digitálisan.

Vámos Virág

Forrás: shutterstock

Egyetemisták kis közössége azon agyalt, hogyan lehetne könnyíteni a kialakult válságos helyzeten, segíteni pedagógus kollégáiknak a távoktatásban. Ebből az ötletelésből született végül egy csoport a Facebookon, amely néhány nap alatt több mint 3000 főre bővült, és annyi ötlet érkezett, hogy alig 24 óra alatt összeállt egy meglehetősen profi csapat a tagok koordinálásával, valamint létrejött egy weboldal, az Oktondi.

A kezdeményezés egyik tagjával Szálkai Kornéliával beszélgettünk, aki somogyi lányként szerette volna segíteni volt tanárait, leendő diákjait megye- és országszerte. Fontosnak tartja, hogy az ország minden részéről összejöjjenek a segíteni vágyó fiatalok egy nemes cél érdekében, ehhez pedig jól jön, hogy az Oktondi most már rendelkezik Facebook és Instagram oldallal, csoporttal is.

A tavoktatas2020.hu oldalon megtalálhatók évfolyamra és tantárgyakra lebontva különböző tananyagok, melyek folyamatosan frissülnek, bővülnek, külön figyelmet fordítva az érettségizőkre. Ezeket a tartalmakat tanár és pedagógia szakos hallgatók ellenőrzik. Létrejött még az oldalon egy segédlet a tanárok számára, ahol megismerkedhetnek különböző alkalmazásokkal, amelyek megkönnyítik dolgukat a diákokkal való kommunikációban. Ezek tára is folyamatosan bővül magyarázatokkal, használati segédletekkel, aminek a tanárok hasznát vehetik.

A pedagógusok számára létrehoztak egy online fórumot is, ahol megoszthatják egymással ötleteiket, segítséget kérhetnek vagy nyújthatnak. Működik egy úgynevezett ügyfélszolgálat is, ami annyit takar, hogy a lehető legrövidebb idő alatt a legpontosabban tudjanak válaszolni a weboldallal vagy tananyaggal kapcsolatos kérdésekre.

A közösség maga nagyon támogató. Mindenkinek van valami ötlete, amit szívesen bedob a közösbe, és amire tudunk építkezni.

– Egyszerűen bámulatos, hogy mennyi tenni akaró fiatal van ebben az országban, akik bármi fizetség nélkül, önerőből vállalták, hogy akár éjszakákat is ébren töltenek azért, hogy másnap minőségi tartalmat tudjunk produkálni. – tette hozzá Szálkai Kornélia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában