Járványügy Somogyban

2020.03.25. 18:48

Erkélykoncert könnyíti az önkéntes karantént a Napfényben

Az egészségügyi veszélyhelyzet miatt borúlátóan tekintenek a lassan érkező tavaszra a turisztikai szakemberek. De van olyan, aki karanténnak ajánlotta fel szállodáját, s olyan is aki kedvezményesen kínál két hetes szállást ebben az időszakban.

Koszorus Rita

Fotós: NemA

Fotós: NemA

Az első karanténhotelt Siófokon bocsátották az önkéntes karanténba vonulók rendelkezésére, s már majdnem telt ház van. Külföldi munkából hazatérő siófokiak töltötték meg a város közismert szállodáját a kikötő szomszédságában. – Gyakorlatilag az összes európai országból jönnek hozzánk – mondta Tóth Gergely, a karanténhotel egyik ötletgazdája, a CE Napfény Hotel üzemeltetője. – Sőt vannak Vietnámból, Maldív-szigetekről érkezett lakóink is. Országosan minket keresnek, ha ilyen gondjuk van, tehát nem csak siófokiak vannak.

Hozzátette: a szálloda az első hétvégén megtelt. A szolgáltatást ingyen veheti igénybe az, aki nem tudja elszeparálni magát a családjától. – Van egy technikai személyzet, aki felügyeli az épületet és kiosztja az ételt – magyarázta a karanténhotel működését Tóth Gergely. – Amikor valaki érkezik, akkor előkészítjük számára a szobát, kiosztjuk a szükséges dokumentumokat, amit kitöltenek. A kulcsot magához veszik, elfoglalják a szobát és onnantól kezdve egy Facebook csoportban kommunikálunk velük.

Szalkai Bálint édesanyja mindössze 200 méterre lakik az épülettől, de amióta hazajött a férfi Ausztriából, csak az erkélyről tudott integetni édesanyjának. – Egy hónappal előbb hazaküldtek minket – mondta a siófoki férfi. – Nincs saját lakásom, csak édesanyámhoz mehettem volna, viszont ő 58 éves és meg is van fázva, így nem akartam kockáztatni.

Szalkai Bálint azt mondta: példát szeretne mutatni azzal, hogy önkéntes karanténba vonult, s abban bízik mind többen tesznek így a külföldről hazatérő vendégmunkások közül. A fiatalember telefonos megkeresésünkre elmondta: unalmas az élet a hotelben, de igyekszik a legjobbat kihozni belőle. – Volt nálunk egy erkélykoncert, amit a személyzet szervezett és az nagyon jó volt – mondta. – Szerencsére van tv, laptop és wifi úgyhogy azért feltalálom magam és sokat beszélgetek a többi vendéggel.

Elárulta: kialakított magának egy sarkot, így a mindennapi testedzés sem marad el. – De annyira jó az étel, hogy hiába edzek, lehet, hogy tíz kilóval nehezebben megyek majd ki innen – jegyezte meg humorosan, utalva a felajánlásokra. Hiszen a városban dolgozó vállalkozók közül többen is ajánlottak fel ételt a lakók számára.

Vannak, akik párjukkal töltik a két hetes önkéntes karantént, míg más a kutyájával, macskájával. Szalkai Bálint jó úton halad, hogy az egy hét múlva lejáró karantén végére megszelídítsen egy pókot, így ő sincs egyedül hotelszobájában.

– A Napfény Hotel gyakorlatilag megtelt, egy-egy szobába tudnak lakót fogadni – mondta Nagy Gábor, a karantén hotel másik ötletgazdája. – A siófoki önkormányzat a tulajdonában lévő, Kilitin található Vendégházat is rendelkezésre bocsátotta.

Oda már megérkezett az első lakó és még hárman regisztráltak. Nagy Gábor aláhúzta: Siófokról sokan járnak Ausztriába, Olaszországba dolgozni. A koronavírusjárvány miatt őket előbb hazaküldték, s mivel sokaknak idős szülei vannak, nem tudják megoldani az önkéntes karantént otthon.

– Az Állami Népegészségügyi Szolgálat adott ki körleveleket, amelyekben lefektették a házi önkéntes karantén szabályait – mondta Nagy Gábor. – Ezeket itt fegyelemezetten be is tart mindenki, hiszen egymást kell hogy megvédjük. Azt gondolom, akik önkéntes karanténba vonultak, felelősségteljes magatartást mutatnak.

Kellemetlen karantén helyett wellness

Az egyik balatoni hotel úgy hirdeti szolgáltatásait, hogy azok célzottan a panellakásokban élőket érjék el. A balatonszemesi Szindbád Hotel például levelet intézett leendő vendégeihez, amelyben arra hívta fel a figyelmet, hogy minden higiénés követelménynek eleget tesznek a szállodában. – Ha már nagyon unja a bezártságot és a városi léttel óhatatlanul összefüggő kockázatot, a fertőveszélyes élelmiszerboltokat, jöjjön el hozzánk feltöltődni – áll a levélben. – Erősítse meg immunrendszerét! Ön nem érintkezik itt a bolti áruval, sem a társasház és egyéb közlekedési eszközök fémfelületeit nem kell megfognia.

A nem mindennapi marketingfogást még megspékelték egy extra ajánlattal. A hotel által meghirdetett tavaszi wellness napok keretében egy hét befizetett tartózkodáshoz plusz egy hetet biztosítanak, s emellé személyre szabott szélessávú internetet a távoli munkavégzéshez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában