munkaerő gondok

2020.03.11. 11:30

Fehér holló ma a kékgalléros

A munkaerőpiacon kiugróan megnőtt a kékgalléros munkavállalók iránti kereslet. Egy friss kimutatás szerint legnagyobb hiány lakatosokból, hegesztőkből és segédmunkásokból van.

Harsányi Miklós

– Nemrég felvettünk egy asztalos végzettségű kollégát, s öröm látni, hogy minden szerszám jól áll a kezében – mondta Tajnafői István, a kaposvári Kapos Járműgyártó és Javító Zrt. elnöke. – Új munkatársunk megállja a helyét a buszülések beszerelésétől az üvegezésen át a padlóburkolásig minden feladatnál. Jó példa arra, hogy a felnőttképzés enyhítheti a munkaerő-hiányt.

Tajnafői István azt mondta: 60 dolgozójuk van, tavaly két új munkatársat vettek fel. S mivel a csapat idősödik, egyre inkább szükségessé válik a fiatalítás, az utánpótlás biztosítása. Legalább három autószerelőnek, négy karosszérialakatosnak rögtön tudna munkát adni. – Sajnos a fiatalok zöme inkább irodában ülne, a kékgalléros munkahely nem vonzza őket – tette hozzá. Géplakatosból, hegesztőből, raktárosból, CNC-gépkezelőből, villanyszerelőből, karosszérialakatosból van a legnagyobb hiány.

Lukács Sándor, a fonyódi CMS Electronics Hungary Kft. cégvezetője a saját nevelést tartja megoldásnak. – Tavaly csaknem 20 munkatárs lépett be hozzánk, s most közel 210-en dolgoznak nálunk. Legnehezebben talán a logisztikai munkakört töltöttük be, de átszervezéssel, illetve új kolléga alkalmazásával ezt a feladatot is teljesítettük.

– A szakmák népszerűsítése kedvező folyamatot indíthat el a fiatalok körében – hangsúlyozta Gerber András, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke. – A SKIK számos akciót indított útjára, Somogyban sokan vettek részt a legutóbbi rendezvényeken is.

 

Saját nevelés

Semperger János, az Iposz kaposvári elnöke rámutatott: a fiatalokban tudatosítani kell, hogy a szakma biztos megélhetést nyújt. Bődör József, a kaposvári Pannon Mentő ügyvezető igazgatója kiemelte: az elmúlt időszakban egyre népszerűbb hivatás a mentőké. A négyéves tanulmányuk után diplomázó mentőtisztek iránt nagy az igény, s ráadásul az utóbbi időben érezhetően megemelték a szakterületen dolgozók bérét.

– Szerintem jó az irány, a szakemberek anyagi-szakmai megbecsülése kétségkívül hozzájárul, hogy folyamatos maradjon az utánpótlás – hangsúlyozta. – Döntő, hogy elegendő szakember lássa el a szolgálatot. A mentők közúti balesetek sérültjein segítenek, de ha a helyzet úgy hozza, autóban vezetnek le szülést. Olyan kiválóan felkészült szakemberekre van szükség, akik nem pánikolnak, hanem minden pillanatban tudják, hogy mit kell tenniük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában