felemészti a piac

2020.03.22. 20:00

Feketepiacon úszik el a remény, hogy megtalálják a kopoltyúsokat

Eltűnt egy hatalmas ponty egy gyékényesi tóból, országos hír lett a körözött hal történetéből. Pedig mint kiderült, nem egyedi az eset, hogy gigantikus kopoltyúsnak lába kél.

Koszorus Rita

Egy több tízkilogrammos élő hal ára a feketepiacon akár egymillió forint is lehet. Ezért aztán nem meglepő, hogy érdekes módon lába kelt egy uszonyosnak Gyékényesen. A harminc kilogrammot nyomó pontyot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata néhány hete az interneten is segítséget kérve igyekezett megtalálni.

Az eset nem egyedi, tudtuk meg Havranek Mihálytól, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati igazgatójától. Van, hogy magántavakból kerülnek elő az ilyen méretes kopoltyúsok. – Arra már nincs lehetőség, hogy egy ilyen halhoz valaki normál körülmények mellett hozzájusson – mondta a szakember. – A 25 vagy 30 kilogrammos testtömeg eléréséhez akár harminc év is szükséges. Tógazdaságban pedig ennyi ideig nem tartanak halat, még tenyészhalat sem.

Már csak azért sem, mert a kopoltyúsoknál, – akár az embereknél – a kor előrehaladtával csökken a reprodukciós képesség. Így aztán bármennyire is milliót ér egy ilyen hal, nem éri meg a tartása.

– Nyilván folyamatosan probléma, hogy ezek a halak jelentős értéket képviselnek – mondta lapunknak Havranek Mihály. – Egy kisebb magántóban, amely úgynevezett bojlis, vagyis behúzós horgászatra állt be, hatalmas reklámértéke lehet ilyen nagy állatoknak. Ha megnézzük a bojlis oldalakat, a 25 kiló feletti kopoltyúsokkal már büszkén fotózkodnak a horgászok.

A Balatonon egyébként már néhány éve forgalomban van speciális behúzós horgászatra jogosító jegy, amely birtokában engedélyt kapnak erre a pecások és bejelentkezés után a bejelentett helyen horgászhat. A kifogott halat pedig le kell fényképezni.

A fotók alapján könnyen beazonosíthatóak a kopoltyúsok, mert habár a laikus szemnek nem tűnik fel, vannak nekik is különleges ismertetőjegyeik. – Közülük is viszonylag ritka a tökéletes példány.

Halleltár készül a balatoni halakról

A szemfüles szakemberek könnyen kiszúrják, ha egy hal máshonnan származik. A halőrök a behúzójegynek köszönhetően tudják, hol horgásznak bojlis módszerrel, így célzottan tudnak ellenőrizni. Így történhetett meg néhány évvel ezelőtt, hogy Szepezdfürdőn találtak egy horgászt, aki kifogás után cefrés hordókban próbált elvinni több tízkilós halat.

– Korábban a Balatonból is nagy mennyiségben vitték el ezeket a halakat – tudtuk meg a balatoni szakembertől. – Ám az utóbbi nyolc-tíz év halőrzési munkája sokat változott, nagyon igyekszünk vigyázni a halainkra.

A társaság például halleltárt is készít, így pontosan tisztában van azzal, hogy milyen kopoltyúsok úszkálnak a magyar tengerben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában