éjjel-nappal

2020.03.01. 21:00

Gasztronómiai különlegességek készültek a programsorozat keretében

A településrészen gasztronómiai különlegességnek számító étellel rukkolt elő a kaposszentjakabi művelődési ház a Kultúrházak éjjel-nappal programsorozat keretében.

K.G.

A közelben lakók kihasználták azt az alkalmat, hogy a hétvégén tárva-nyitva állnak a művelődési házak kapui, és összegyűltek egy jó hangulatú főzésre.

– Hagyományos étel a településrészen a kocsonya, amelynek az elkészítési fortélyait az idősebbek most átadhatják a fiataloknak – mondta Bata Zsolt, a művelődési ház vezetője. – Így kapcsolódunk a farsanghoz, a disznóvágások szezonjához is.

A legerősebb közösséget a művelődési házban a szentjakabi nyugdíjasok alkotják, akik hetente többször is betérnek a házba. Egyesületet is működtetnek ötven taggal, szinte valamennyien sűrűn megfordulnak a kultúrházban. Pénteken egész nap főztek, hogy aztán éjszaka megdermedjen a kocsonya, hogy a szombati farsangi bulin megkóstolják a vendégek.

A szentkajakabi remegőshöz sorolta a hozzávalókat Zanotta Ilona, aki otthon is gyakran főz kocsonyát, mert az egész család szereti.

– Öt nagy csülök, három kiló köröm, három bőrke, fűszerek s még a disznó farka is! – nevetett az idős háziasszony. – Mindennek megvan az elkészítési módja, úgy kell csinálni, hogy a húst éppen ellepje a lé.

A megye több művelődési háza is csatlakozott a Kultúrházak éjjel-nappal programhoz. A siófoki Kálmán Imre Kulturális Központban például találkapontot hoztak létre, pecsétgyűjtő útleveleket osztottak a betérőknek, és zseblámpás barangolásra hívták az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában