fotó

2020.03.13. 16:21

Honvédsírokat koszorúztak a kaposvári temetőkben

Még egy világjárvány sem árnyékolhatta be az 1848/49 – es forradalom és szabadságharc során küzdő kaposvári honvédek emlékét.

Koszorus Rita

Igaz a Mártírok és Hősök Alapítvány tudomásul vette a megemlékezésekre vonatkozó országos és helyi korlátozásokat, s az eredeti program részeként pénteken koszorúkat helyeztek el a kaposvári Keleti, Zsidó és Nyugati temetőben nyugvó egykori honvédek és garibaldista sírjánál. – Ők mindannyian kaposváriak voltak és az 1848-as honvéd seregben szolgáltak – mondta el kérdésünkre Puskás Béla, az alapítvány kuratóriumának tagja.

– A Keleti temetőben Csenteri István honvéd és Gáspár Menyhért honvéd főhadnagy sírjánál koszorúztunk, a Zsidó temetőben pedig Kunffy Adolf nyugszik. Ő koránál fogva nem lehetett honvéd, de annyira lelkesedett a forradalmi eszmékért, hogy az olasz forradalom kitörésekor átszökött Olaszországba. Ott csatlakozott Giuseppe Garibaldi seregéhez, s az olasz hazafi segédtisztje lett.

Hazatérve pedig vállalkozóként élt, földbirtokos lett, ezért temették el Kaposváron. A megyeszékhely földjében olyan honvédek nyugszanak, akik túlélték a 172 évvel ezelőtti harcokat. Így a Nyugati temetőben található Dobossy Sándor honvéd őrmester sírjára is koszorút került. Mivel Kaposváron nem voltak harcok, az innen származó honvédek másutt harcoltak és estek el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában