tavaszváró

2020.03.05. 14:06

Javában virágzik a tavasz hírnöke

Idén szokatlanul hamar bontogatja szirmait erdeinkben a kikeleti hóvirág.

Barkóczy László

Habár a késő téli tájat megszínesítő növény 2005 óta védett hazánkban és vadon élő példányainak leszedéséért büntetés jár. Mégis legálisan is beszerezhető és rajongóinak lehetőségük van saját kertjükbe ültetni belőle.

A régebben a mainál is nagyobb mennyiségben, szinte mindenhol fellelhető hóvirágnak szépsége okozott problémát. Az ipari szintű, kereskedelmi célú gyűjtésnek köszönhetően állománya lecsökkent, megromlott. 2005-től mindhárom fajtája oltalom alatt áll hazánkban, a védelem a virágára és a hagymájára is vonatkozik.

Somogy megyében a hóvirág nagy számban előfordul, többek között a Kaposvár melletti Deseda Arborétumban és a Zselicben. A kirándulók még egy-két hétig csodálhatják meg a hófehér virágmezőket. Nem árt tudni, hogy ezekben a hófehér csodákban csak gyönyörködni lehet, ugyanis már egy szál virág leszedésével is nem csak a faj egyedei, hanem az élőhely is sérülhet. Aki szeretne hóvirágot a kertjébe, az semmiképpen se a természetben növő példányokat vigye haza. A kertészeti szakáruházakban kaphatóak ellenőrzött hóvirághagymák, amelyeket magunk is elültethetünk és gondozhatunk.

Kevesen tudják, hogy a virág gyógyhatással is bír. Bár föld feletti szára és hagymája mérgező, már az 50-es évektől elkezdődtek a gyógyászati kutatások a benne lévő, galatamin nevű anyaggal. Azóta kiderült, hogy gyógyszer-alapanyagként izomgyengeségre, bénulásra, valamint az időskori demencia tüneteinek a kezelésére is kedvező hatással bír.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában