Járványügy Somogyban

2020.03.17. 13:20

Karanténból üzentek a siófoki lányok

Fanni és Dominika külföldön dolgoztak vendéglátósként, de elhatározták, hogy hazajönnek. Harmadik napjukat kezdik a saját maguk vállalt karanténban.

Hoffmann Zsolt

A két siófoki lány március 13-án érkezett haza Tirolból, együtt vonultak önkéntesen karanténba, hogy az esetleges fertőzésveszély legkisebb esélyét is elkerüljék. Azóta számos tapasztalatot szereztek a karantén okozta változásokról, környezetükről és a valós helyzetről.

Amikor decemberben elindultak ausztriai munkahelyükre, nem sejtették, hogy a járvány ilyen méreteket ölthet majd és, hogy ennyire hamar Európába ér. Mint mondják, az Olaszországhoz közel fekvő szállodát, bezárásáig minden nemzetiség szívesen látogatta.

Március 11-én jelezte nekik a vezetőség, hogy az ottani szállodák mindegyike be fog zárni. Ezt követően kezdték el tervezni a hazautat, aminek végül múlt pénteken vágtak neki.

– Nekem valahogy a lelkem azt súgta, hogy ezt mihamarabb meg kell lépnünk –, meséli Dominika.

Amikor elindultak külföldről, még nem tudták mi vár rájuk a határon, lévén, hogy a vendéglátós munkájukból adódóan akár Ők is megfertőződhettek, bár ennek a mai napig semmi jelét nem látják.

– Mi nagyon-nagyon örülünk neki, hogy a családunktól és szeretteinktől teljesen félre tudtunk vonulni. Teljesen el vagyunk különítve itt is mindenkitől, tehát senkivel nem érintkezünk –, mondta Dominika, ezzel hangsúlyozva a környezetük megóvásának fontosságát.

A karantén számukra jól telik. Hazaérkezésük előtt szüleik mindent előkészítettek, és felhalmozták lakásukat minden jóval. Napi háromszori étkezésüket a helyi önkormányzat biztosítja számukra.

– Nagyon segítőkészek és szeretetteljesen fogadtak minket –, tette hozzá Dominika.

A lányok két napja vannak karanténban, de a pánik elkerülte őket. A lakók azonban félnek, rendőrt is hívtak rájuk egyszer, hogy kiléptek a lakásból. Pedig ez nem igaz.

A fiatalok arra biztatnak minden külföldről hazaérkező munkavállalót, hogy teljesítsék kötelességüket az önkéntes karanténnal az esetleges kockázatok elkerülése érdekében, és ezzel együtt kérik, hogy támogassuk a karanténban tartózkodókat és betegeket egyaránt.

A napokban számos médiának nyilatkoztak, így most visszavonulnak, hogy a karantén idejét nyugodt körülmények között töltsék ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában