Járványügy Somogyban

2020.03.28. 15:30

Kiürültek az apartmanok

Az első igazolt somogyi koronavírusos beteg miatt került néhány napja a hírekbe Balatonlelle. A helyiek nem félnek, de egyre kevesebben merészkednek az utcára, s segítik egymást. Nyolcan vannak jelenleg karanténban a településen és 25-30 lellei önként vállalta az elzártságot.

Koszorus Rita

Fotó: NemA

Sokan döntöttek úgy, hogy a Balatonhoz jönnek átvészelni ezt az időszakot. A koronavírusos férfi is budapesti. A lányáért és annak barátjáért ment el Tirolba, majd onnan hazatérve, ismerőse lellei nyaralóját adta meg karantén címnek.

– Azt vettük észre, hogy az apartmanházakban, ahol normál esetben 20 család lakik, egyszer csak megteltek a parkolók gépkocsikkal – emlékezett Kenéz István polgármester. – Mára ugyanakkor leapadt a számuk. Eltűnésükhöz az is hozzájárult, hogy bejelentettem: nálunk van az első somogyi igazolt koronavírusos. A koronavírusos beteget szombaton másodszor is tesztelték, és ismét kimutatták a vírust a szervezetében. Még egyszer elvégzik majd a vizsgálatot.

Balatonlellén mára minden városi intézmény leállt a vírusveszély miatt, ez az óvoda esetében 150, a bölcsőde esetében pedig 28 családot érintett. Az így felszabadult dolgozók segítenek a szociális alapszolgáltatónak az ebédek kiosztásában. A hivatalban kordon jelzi a betérőnek, hogy a városháza emeletére nem mehet fel. – A portás lehívja azt az ügyintézőt, aki tud segíteni, de ha halasztható az ügy, akkor inkább igyekszünk későbbre tenni a megoldását – mondta Kenéz István. – Leállítottuk az intézményeinket és úgy látom, az emberek kezdeti lazaságát, most már felelősségteljes magatartás váltotta fel.

Az utcákon sem látni sétáló embereket, a boltok környékén is csak azok mozognak, akiknek halaszthatatlan a vásárlás. Így tett az a német állampolgár is, aki már hosszú ideje itt él és az egyik üzlet előtt találkoztunk vele. Amikor azt kérdeztük tőle, hogy milyennek látja a helyzetet a koronavírus miatt, tömör németséggel csak annyit válaszolt: „schlimm” vagyis rossz. Elmondta, nem érti, hogy miért nincs WC-papír a boltban, de örül annak, hogy legalább kenyeret és húst kapott.

A magyarázatot egy középkorú helyi férfi személyében találtuk meg egy másik nagyáruház előtt, aki zacskószám pakolta a csirkemellet a csomagtartójába. – Ez egy gyilkos kór, fel kell készülni a hosszabb otthontartózkodásra és arra is, ha netán leállna a gazdaság – mondta, amikor a vásárolt hatalmas mennyiségről kérdeztük.

Ottjártunkkor éppen Irmapusztáról érkeztek vissza a lellei polgárőrök. – A részben Balatonlelléhez, részben a halgazdasághoz tartozó kistelepülésen csak kúti víz van, és megkértek minket, hogy vigyünk minden családhoz egy karton ásványvizet – mondta Peszt Péter, a balatonlellei polgárőrség elnöke. – Naponta legalább nyolc telefonhívásunk van, sokan kérnek segítséget. Van olyan, aki azért szólt, hogy a szomszédja szorul segítségre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában