időjárás

2020.03.31. 16:12

Működésbe lép a viharjelzőrendszer

Április elsején elindul a viharjelzőrendszer a magyarországi tavakon. A katasztrófavédelem a Balatonon, a Velencei-, a Fertő- és a Tisza-tavon működtet viharjelző állomásokat április elejétől október végéig. A viharjelzőrendszer évről évre százezrek vízen és víz melletti tartózkodását teszi biztonságosabbá.

Sonline

Fotós:

A riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat, mint a katasztrófavédelem kiemelt stratégiai partnere a viharjelzésben, a Siófoki Viharjelző Obszervatóriumban mért időjárási adatok alapján adja ki. A rendszer technikai üzemeltetését az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízásából a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület végzi.

A tavalyi évben a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program részeként kezelt Katasztrófavédelmi rendszerek fejlesztése a Balaton régió területén nevű projekt keretében a középső és nyugati medencében további öt új viharjelző állomás létesült: Balatonedericsen, a Keszthelyi-öbölben, Balatonszárszón, Balatonszepezden, valamint Tihanyban, a Bahart Kikötőben. Ezek mellett az elmúlt szezon óta három új tó közepi állomás erősíti a vízen tartózkodók biztonságát. Valamennyi Balaton parti állomást LED-es fényjelzéssel látták el.

A viharjelzőpontok villogó fényjelzéssel jelzik, ha erős szélre, viharra kell számítani. A szél erősségétől függ, hogy milyen viharjelzést ad a rendszer. Elsőfokú viharjelzés esetén percenként 45 sárga fényű felvillanás jelzi a veszélyt. Ilyenkor a vízben csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a lámpák percenként 90-szer villannak fel. Ilyenkor tilos a vízben tartózkodni.

A viharjelzőrendszer állomásainak működéséről, az aktuális riasztási fokozatokról a teljes szezonban tájékozódhatnak a katasztrófavédelem weboldalán, továbbá a TAVIHAR nevű, Andoridos és IOS készülékekre letölthető applikáció segítségével a nap 24 órájában.

A szabadidős programok tervezésekor és ezek közben is mindig vegyék figyelembe a viharjelző rendszer figyelmeztetését, baj esetén pedig hívják a 112-es segélyhívó számot!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában