fizetés

2020.03.07. 15:30

Négy megyét előz Somogy: a bérekkel együtt nőttek a fizetési különbségek is

Tovább nőtt a különbség a legmagasabb és a legalacsonyabb keresetű térségek között a fizetések tekintetében. A vidéki munkavállalók átlagosan tizenkét százalékkal keresnek kevesebbet, mint a fővárosiak.

Kovács Gábor

Fotó: LANG ROBERT

Feleannyit kereshet egy élelmiszerbolti eladó megyénkben, mint Győr-Moson-Sopronban, akár ugyanazon a bolthálózaton belül is. A COOP-nál Somogyban havi bruttó 220–250 ezer forint fizetést kínálnak, míg a Kisalföldön 400 ezer forint bért is hazavihet egy bolti alkalmazott.

Az utolsó harmadban van a megyék között Somogy a fizetések terén, és ennek fő oka, hogy leginkább a megyeszékhelyen van ipar és tömeges foglalkoztatás, magyarázta a helyzetet Hatta József, a Kapos COOP Zrt. kereskedelmi ügyvezetője. A somogyi kis- és zsáktelepüléseken nem alakultak olyan vállalkozások, melyek számottevő foglalkoztatók lehetnének. Példaként a Zselicet hozta fel, ami húsz települést ölel fel, de csak egy olyan csomagolócég telepedett meg Szennán, ami sok munkahelyet teremtett.

– A kereskedelemben a jó vásárlóerő adna lehetőséget arra, hogy középbéren felül foglalkoztassunk alkalmazottakat – mondta Hatta József. – Ha azonban egy 400–500 lelkes faluban nincs más foglalkoztató, mint az önkormányzat, és az aktívan dolgozók ingáznak, akkor a helyi kereskedelmet főként a nyugdíjasok és a közmunkások veszik igénybe.

Somogyban olyan kisvárosokban sem jobb a helyzet, mint Böhönye, Kadarkút vagy Nagybajom, vélte a kaposvári ügyvezető. Azt is hozzátette: a megyei településszerkezet olyan adottság, amin szerinte nehéz változtatni csökkenő lélekszám és elöregedő társadalom mellett.

Az országos átlagon felüli fizetések Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom megyében és Budapesten vannak. A fővárosiak átlag havi 445 ezer forintos fizetést könyvelhetnek el, míg a legkevesebb – akár bruttó 250 ezer forint körüli – bért a leszakadó térségekben élő munkavállalók kapják. Ez viszont növeli az elvándorlást, s így még kevesebb fogyasztó marad ezeken a helyeken. A kormány ugyanakkor ezen a téren javulásra számít, mert a minimálbér és a garantált bérminimum 8-8 százalékos emelése mérsékelheti az országrészek közötti különbségeket.

 

Leköröztük Baranyát

Vidéken a megyeszékhelyek állnak a legjobban fizetés tekintetében, mert ezekben a városokban átlagosan bruttó 422 ezer forintot lehet keresni. Az országos átlagbér is ennyi, állapította meg a Fizetesek.hu új kutatása. Budapesten 445 300 forint az átlagfizetés, Komárom-Esztergomban 428 ezer forint. Somogyban 378 800 forint az átlagfizetés, a 15.-ek vagyunk a megyék között. Ezzel megelőztük a 371 000 forinton álló, 18. Baranyát. A szomszédmegyén kívül Szabolcs-Szatmár-Bereg, Csongrád, Békés és Hajdu-Bihar megye is mögöttünk van a listán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában