távoktatás

2020.03.23. 09:00

Senki sem maradhat le most a tanulásban

Erőforrásait felhasználva az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai segítik a digitális oktatást a rászoruló gyerekeknek. A segélyszervezet kastélyosdombói központjában minden nap együtt tanulnak a diákokkal, de jut idő feltöltődésre is.

Koszorus Rita

Fotó: TIBOR KOVACS

Vidám zsivajtól volt hangos az udvar Kastélyosdombón, éppen kötélpályán szánkáztak önfeledten le-fel a gyerekek az Ökumenikus Segélyszervezet fejlesztő központjában ottjártunkkor. A vészhelyzet miatt kihirdetett iskolán kívüli tanulást egy kis szabadtéri mozgás frissítette fel a családok átmeneti otthonában. A gyerekek örömmel mentek a szabadba és töltötték fel D-vitamin-készleteiket a márciusi napsütésben. Mint mesélték, nem igazán érzékelik a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetet, s azt is nehezen szokták meg, hogy nem az iskolában tanulnak.

– A pedagógusaink és a családgondozók tudnak abban segíteni, hogy mindenkihez eljut az információ – mondta kérdésünkre Pintér Buruzs Anikó intézményvezető. – Ők vették fel a kapcsolatot az iskolákkal, minden osztályfőnök és tanár elmondja mit szeretne, s azt továbbítjuk a gyerekeknek.

A digitális oktatást tabletek is segítik majd. Kirizs Zsolt, Kastélyosdombó polgármestere azt mondta: az önkormányzat az integrált közösségi szolgáltató térben található laptopokat és tableteket is igény szerint a hátrányos helyzetű gyerekek oktatására bocsátja.

Az Ökumenikus Segélyszervezet családok átmeneti otthonában élők gyermekei oktatásában a szülőknek kell segíteni. De az intézmény munkatársai is támogatják őket a nehéz, új szerepkörben. Ahogy azoknak is, akiknek közfoglalkoztatottként dolgozó szülők gyermekei. – Amíg a szülők a feladataikat végzik, központunkban kis csoportokban két felsőfokú végzettségű kollégám fogad négy-négy gyereket délelőtt – avatott be a napirendbe Pintér Buruzs Anikó. – Legtöbb esetben a Krétán keresztül juttatják el a pedagógusok a tananyagot a diákoknak, a középiskolásoknak pedig közösségi csoportokban.

Csütörtökön a matematika, a nyelvtan, történelem és az olvasás volt terítéken az otthonban. Digitális tanórák és ebéd után tanulószobán folytatták a gyerekek a munkát, a napot pedig szabadtéri játékkal zárták.

Folyamatos a segítség, de a látogatás tilos Kastélyosdombón

Adományozói segítségét kérte az Ökumenikus Segélyszervezet, hogy minél több nehéz helyzetbe került családnak segíthessenek a koronavírus-járvány miatt. A beérkező adományokat a segélyszervezet országos intézményhálózatán keresztül használja fel, a látókörében élő, most még nehezebb helyzetbe kerülő családok segítésére, illetve szociális intézményeik rendkívüli feladatainak támogatására. Természetesen bizonyos csoportos gyerekfoglalkozásokat, közösségi programokat a megelőzés érdekében felfüggesztettek. A rendkívüli helyzet a szervezet minden intézményét érinti, így a kastélyosdombóit is. A Segélyszervezet a legszigorúbb higiéniai protokollt alkalmazza a megelőzés érdekében. A családok átmeneti otthonaiban szigorú látogatási tilalom van, és az intézményt elhagyni is csak a legszükségesebb esetben szabad. A bent élő családok teljes körű ellátását a Segélyszervezet oldja meg, illetve annak feltételeit is igyekszik mindenhol megteremteni, hogy az ott élő gyermekek részt tudjanak venni a digitális oktatásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában