fotók

2020.03.22. 12:57

Szájmaszkot varrnak a segítő kelevízi kezek

Kosárfonás helyett szájmaszk készítésébe kezdtek a kelevízi közmunkások. A polgármester irányításával reggeltől estig dolgoznak a varrógépeken, a jövő hétre már öt–hatszáz darab rendelésük van.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

Zakatolnak a varrógépek a kelevízi önkormányzaton. Hiába volt nyitva az ajtó, annyira dolgoznak, hogy csupán többszöri köszönésünkre figyeltek fel a munka hevében. Csütörtök óta a kosárfonást szüneteltetik, helyette szájmaszkokat készítenek.

– Szerettünk volna a kialakult veszélyhelyzetben segíteni, a kosaraink bélésének varrása és a fonás leállt, helyette a készleten lévő anyagokból szájmaszkok készülnek, amelyeket a helyi kézműves boltunkban ingyenesen biztosítunk mindenkinek – mondta el Vargáné Balatincz Krisztina, a település polgármestere.

Hozzátette: négy-öt közmunkásukkal reggeltől késő délutánig varrják a védőeszközöket, amelyhez a gumi anyagot a marcali méteráru bolttól kapták. Ez is nagy segítség nekik, mert egy maszkhoz 25 centiméter gumi szükséges. A maszkok között van fehér színű, de pöttyös, virágos és már húsvéti mintázatú is.

– Gyorsan száradó, minőségi anyagokat használunk, egy magas hőfokú mosás után hamar megszáradnak és újra viselhetőek, nem kell eldobni – mutatta a prototípusokat a polgármester. Nem csoda, hogy hamar híre ment a szájmaszk készítésének, 150 már elkészült, de jövő hétre több mint ötszázra lenne szükség. – Környékbeli otthonok, vállalatok jelezték már igényüket, megbeszéltük, ha nem készülünk el, akkor hétvégén is bejövünk és varrni fogunk – mondta el Vargáné Balatincz Krisztina. A közmunkásokon kívül helyiek is csatlakoztak, a bolti eladó miután három órakor bezár, beül az egyik varrógép elé.

– Kitapasztaltuk, hogy egy 20-szor 22 centis méret megfelelő, az anyagokat körbevarr­juk, majd letisztázzuk és hajtásokat teszünk bele, rögzítjük két oldalra a gumit és a végén levasaljuk, a magas hőfokkal is fertőtlenítünk – mutatta a munkafolyamatokat Süte Istvánné. Hat éve dolgozik a településen közmunkásként és büszke a mostani munkájára. – Úgy gondolom a nehéz időkben mi is hozzájárulunk kicsit ahhoz, hogy minél több embernek legyen szájmaszkja – tette hozzá.

– Nem véletlen, hogy a kelevíziek kezdtek szájmaszk készítésébe, választókörzetem egyik legkreatívabb települése, és az itt élők többször tettek már tanúbizonyságot segítőkészségükről – mondta el Móring József Attila országgyűlési képviselő. Természetesen napi kapcsolatban vannak a polgármester asszonnyal.

– Jeleztem nekik, hogy ha bármiben segíthetek, anyagbeszerzés vagy szállítás, keressenek bizalommal – jegyezte meg a képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában