videó!

2020.03.09. 17:30

Vér kellhet mindenkinek

Újra közös véradásra hívta a segíteni akarókat hétfőn a Magyar Vöröskereszt Somogy Megyei Szervezete és a Somogyi Hírlap. Lapunk munkatársai is tű alá tartották a kezüket a Kapos Hotelben.

Góz Lilla

Gajda Sándor 2006 óta rendszeres véradó. A somogyvári férfi fontosnak tartja, hogy ha egészsége megengedi, ellátogasson a megye azon pontjaira, ahol véradást szerveznek. – Lehet, hogy én is egyszer rászorulok, miért ne segítenék másokon – jegyezte meg a véradó.

Először az érdeklődők hemoglobin szintjét ellenőrzik, majd egy orvosi vizsgálaton vesznek részt. Megmérik vérnyomásukat és ha mindent rendben találnak, akkor lehet vért adni, egy-egy alkalommal 4,5 decilitert.

– A tizennyolcadik életévet betöltöttek és legalább ötven kiló súllyal rendelkezők adhatnak vért, azt tapasztaljuk, hogy a legtöbb donor a középkorúak és az idősebbek közül kerül ki – mondta el Hujber Tamás, a Magyar Vöröskereszt munkatársa.

Hozzátette: a napokban több iskolában és a Kaposvári Egyetemen is szerveznek véradást, minél több fiatalhoz szeretnének eljutni. A nők egyébként évente négyszer, a férfiak öt alkalommal adhatnak vért. A véradókat SMS-ben, telefonon keresik, hogy rendszeresen segítsenek. Minden alkalommal ajándékot kapnak, ezúttal 500 forintos ételutalványt és egy csokoládét vihettek magukkal.

Munkatársaink is részt vettek a véradásban, erről készült is élő videó a facebook oldalunkra:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában