Járványügy Somogyban

2020.03.25. 10:07

Vigyázzunk egymásra, hogy a legkevesebb áldozat nálunk legyen

A kormány és az országgyűlés három fronton is harcol egyszerre, foglalta össze a mostani helyzetet Gelencsér Attilla, Kaposvár és környéke országgyűlési képviselője, az országgyűlés jegyzője. Szerinte elsőként a vírus terjedésével szemben folyik a küzdelem.

Kovács Gábor

Másodikként az egészségügyi ellátórendszer átalakításával és alkalmassá tételével. Harmadikként pedig a beláthatatlan gazdasági következmények mérséklésével.

– Európában lakosság arányosan Magyarországon van a legkevesebb fertőzött – értékelte az országgyűlési képviselő. – Somogy megye jó eséllyel pályázik arra, hogy nálunk kevesebben fertőződnek meg az alacsony népsűrűség miatt. Legyen Kaposvár és környéke a legkevésbé fertőzött a járványban! Vigyázzunk egymásra, hogy a legkevesebb áldozat nálunk legyen!

A saját családjában is óvintézkedéseket tettek, mesélte el. Nem látogatják a 70 év feletti szüleit. Bevásárolnak nekik, de tekintettel arra, hogy a vírus napokig képes különféle felületeken megmaradni, ezért a vásárolt élelmiszerhez néhány napig az idős szülők nem nyúlhatnak hozzá.

Magyarországon egy felülről nyitott kassza finanszírozza a kórházakat, ezért kezdve pénzügyi gond nem lehetséges, szögezte le.

– Nemzetközi összehasonlító elemzésekből kiderült, hogy jobb állapotban vannak a kórházak, mint sokan gondolták – folytatta Gelencsér Attila. – Például több lélegeztetőgépünk van, mint a legtöbb európai országnak. Azonban orvosok, szakdolgozók, a kórházakat működtetők tekintetében a segítő kézre mindig szükség van.

A gazdasági mentőcsomagról szólva hozzátette: első körben olyan intézkedéseket jelentettek be, amivel próbálják az emberek és a vállalkozások kiadásait mérsékelni. Ilyen a hitelfizetési moratórium vagy a járulékfizetési kedvezmények. Szeretnék lehetőség szerint minél több embert munkában tartani, mert a gazdaság akkor indítható újra a legkönnyebben, ha le sem áll.

Végezetül megköszönte a frontvonalban harcolók munkáját: a rendvédelmi, az egészségügyi, a kereskedelemben dolgozók, a pénztárosok, a patikusok, buszvezetők, postások rendkívüli helytállását. Büszke a tanárok teljesítményére. Az elmúlt napokban másról sem szólt a munkája, minthogy a 24 órán át hozzá érkezett észrevételeket továbbította az illetékes akciócsoporthoz. Továbbra is várja a kérdéseket, javaslatokat, észrevételeket a messenger oldalán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában