szimbólum

2020.04.16. 14:20

A megbékélés jelképévé válhat a több mint kétszáz éves földig ágas cser

Ismét van somogyi induló az Év fája versenyben. A Máj család az ecsenyi több mint kétszáz éves földig ágas csert jelölte a megmérettetésre. A növény a megbékélés szimbóluma a településen.

Góz Lilla

Ismét van somogyi induló az Év Fája versenyben. A Máj család az ecsenyi, több mint kétszáz éves, földig ágas csert jelölte a megmérettetésre. A növény a megbékélés szimbóluma a településen.

– A régi ecsenyi sváboktól hallott elbeszélések szerint a betelepülő svábok nem azonos helyről érkeztek, és a falu három különböző pontján települtek le – mondta el Máj Péter, a település korábbi polgármestere. – Olyannyira nagy volt köztük az ellentét, hogy saját önkormányzatuk, pecsétjük volt, sőt még a búcsút is külön tartották. Az ellentétek enyhülése után, már a megbékélés időszakában ültették el több mint 200 éve a megbékélés fáját.

Ám Máj Péter szerint ez még csak az első egymás közötti megbékélés időszaka volt. – A második világháború után az ecsenyi svábok kitelepítése és a felvidéki Zsigárdról történő betelepítés egy újabb, még a korábbinál is jóval nagyobb feszültséget, békétlenséget gerjesztett a településen.

– Családommal jelöltük a több mint kétszáz éves fát a versenyre, amellyel szeretnénk emléket állítani az ecsenyi sváboknak, a zsigárdi magyaroknak és a község valamennyi eltávozottjának – mondta el Máj Péter. Megjegyezte: a javasolt cserfa annyira elhanyagolt területen volt, hogy az alászorult fák miatt egyik oldalán nem tudta ágait teljesen kifejleszteni. Az elmúlt években történt tisztítások hatására szépen növeszti ágait a felemás oldalon is. A közeljövőben egy háromdimenziós tomográfos vizsgálattal nézik meg a fa állapotát. – A fa nagyon fontos a családunk életében, sokszor meglátogatjuk és ápoljuk, szeretnénk, ha a több mint kétszáz éves csert, és ezáltal Ecsenyt is országszerte minél többen megismernék – tette hozzá.

Nemcsak a fát, hanem a magjait is nagy becsben tartják. Erdőterületükön már négyéves csemetét is gondoznak.

Mint korábban beszámoltunk róla: a kaposváriak összefogásának köszönhetően a Berzsenyi tagiskola udvarán álló Szabadságfa lett az Év Fája az előző évben. Így a kocsányos tölgy indulhatott a kontinensviadalon. A Szabadságfa a középmezőnyben, a nyolcadik helyen végzett, a cseh induló nyerte az Európai Év Fája szavazást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában