Járványügy Somogyban

2020.04.23. 11:30

Adók nélkül a turista sem segít a Balatonon

Az idegenforgalmi adó és a helyi adók elvonása miatt fejlesztéseket kell leállítani a Balatonnál, s olyan kieséssel számolnak a polgármesterek, amilyenre nem volt sosem példa. A megkérdezett polgármesterek azt mondják: nem tudják még, hogy mivel pótolhatnák a hiányt, s állami segítségre számítanak.

Koszorus Rita

Fotós: NemA

Zamárdiban 250 millió forint esik ki a kasszából.

– Azért fájdalmas, mert ha be is indul a turistaforgalom és ősszel lenne is bevételük a szálláshelyeknek, az sem segít az önkormányzatokon – mondta lapunknak Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere. – S azt megjósolni sem lehet, hogy ennek milyen hatásai lesznek a településre. Nincs bevételünk, de vannak projektjeink amelyekhez önrész kellene. A piac korszerűsítésére 70 millió forint, a parti turisztikai pályázatra 82 millió forint, a város energetikai pályázatára pedig 26 millió forint önrészt kellene előteremteni. De ha összeadjuk a kiesést és megnézzük a kiadásokat – nem számolva a település működésével és a járványügyi helyzet szülte költségekkel – nincsenek szinkronban a kiadások és a bevételek. Zamárdi mindig addig nyújtózkodott, ameddig a takarónk ért. Sosem vállaltuk túl magunkat, ezért nem voltunk sosem eladósodva. Egy önkormányzat is olyan, mint egy gazdasági vállalkozás. Ugyan nem piaci alapokon működik, de piaci körülmények között kell megélni.

Csákovics Gyula szerint ha egyik részről elvesz a kormány, akkor a másik oldalon segíthetne. – Az önkormányzatok a bevételekre számítva vállalták be az önerős pályázatokat, ezért azt gondolom, az állam az önrészeket átvállalhatná.

Érzékenyen érinti az elvonás Balatonföldvárt is, ahol az adónemből 65 millió forint bevételt terveztek, tehát támogatással együtt 130 millió forinttól eshet el a város. Az eltolódó szezonkezdet miatt az iparűzési adó felével terveznek csak, illetve az önerős fejlesztéseket leállították már. Erre a célra 50 millió forintot terveztek 2020-ban. Így nem kezdődik el a szivattyútelep felújítása, a központi park díszkivilágításának kiépítése sem. – De nem marad fejlesztés nélkül a város – tette hozzá a városvezető. – Uniós forrásból 1 milliárd forintnyi fejlesztés megvalósulhat.

Holovits Huba bízik abban, hogy a remélt belföldi turisták megjelennek náluk. – Minden előrejelzés a belföldi turizmus újjáéledését mutatja – mondta. – Horvátország, Olaszország vagy Spanyolország járványügyi szempontból sokkal rosszabb helyzetben van, mint mi. Arra számítunk, hogy a járvány lecsengésével elindulnak a turisták a Balatonra.

Nem csak a Balatonnál érzékeny pont a kurtaxa és a gépjárműadó elvonása. Csokonyavisontán, ahol a fürdő jelentős vonzerő, komoly költségvetési tétel tűnik el az intézkedés nyomán. – Tavaly ötmillió forint jött be és idén is ugyanennyire számítottunk az idegenforgalmi adóból – mondta Harasztia Attila polgármester. – A koronavírus miatt se turista, se adóbevétel.

Elmondta: a hivatalban lemondtak a cafetériáról, hogy kompenzálják a bevételek kiesését és a pályázatokat is újra kellett gondolniuk.

Ne felejtsük el, hogy miből is élünk

A húsvéti hétvégén sok balatoni település lezárásokkal igyekezett távol tartani a tömegeket a Balatontól. Zamárdiban nem szigorítottak, mert a három kilométeres partszakaszt körbeszalagozni esélytelen lett volna. Blokádot emelni a turisták és nyaralótulajdonosok megfékezésére pedig felesleges a polgármester szerint. – Kaptam kritikákat és megértem, hogy a helyiek egy része fél – mondta Csákovics Gyula. – Senkit sem szeretnének itt látni, de nem zárkózhatunk el, mintha nem idegenforgalomból élne a település.

Hozzátette: a járvány utáni időkre is gondolni kell. A városvezető úgy fogalmazott: Zamárdi turisztikai célterület és a járvány után is az szeretne lenni. – Engem bánt, hogy az emberek egymásnak feszülnek. Nem ez a megoldás, hanem be kell tartani a szabályokat, s így fékezni a vírust. De eközben maradjunk emberek, mert egymás mellett kell élnünk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában