Járványügy Somogyban

2020.04.06. 06:00

Az aprófalvas Somogynak jók az esélyei a vírus ellen

A kormány és az országgyűlés három fronton is harcol egyszerre, foglalta össze a mostani helyzetet Gelencsér Attilla, Kaposvár és környéke országgyűlési képviselője, az országgyűlés jegyzője.

K. G.

Elsőként a vírus terjedésével szemben folyik a küzdelem. Másodikként az egészségügyi ellátórendszer átalakításával és alkalmassá tételével. Harmadikként pedig a beláthatatlan gazdasági következmények mérséklésével. – Európában lakosságarányosan Magyarországon van a legkevesebb fertőzött – mondta. – Somogyban az alacsony népsűrűség miatt remélhetőleg kevesebben fertőződnek meg.

A saját családjában is óvintézkedéseket tettek, mondta. 70 év feletti szüleinek bevásárolnak, de tekintettel arra, hogy a vírus napokig képes különféle felületeken megmaradni, ezért a vásárolt élelmiszerhez néhány napig az idős szülők nem nyúlhatnak hozzá.

Magyarországon egy felülről nyitott kassza finanszírozza a kórházakat, ezért pénzügyi gond nem lehetséges, szögezte le.

– Nemzetközi összehasonlító elemzésekből kiderült, hogy jobb állapotban vannak a kórházak, mint sokan gondolták – folytatta Gelencsér Attila. – Például több lélegeztetőgépünk van, mint a legtöbb európai országnak. Azonban orvosok, szakdolgozók, a kórházakat működtetők tekintetében a segítő kézre mindig szükség van.

A gazdasági mentőcsomagról szólva hozzátette: első körben olyan intézkedéseket jelentettek be, amivel próbálják az emberek és a vállalkozások kiadásait mérsékelni. Ilyen a hitelfizetési moratórium vagy a járulékfizetési kedvezmények. Szeretnék lehetőség szerint minél több embert munkában tartani, mert a gazdaság akkor indítható újra a legkönnyebben, ha le sem áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában