holokauszt

2020.04.28. 19:00

Bezárkózva emlékeztek a holokauszt magyar áldozatainak emléknapján

Április 16-án csütörtökön volt a holokauszt magyar áldozatainak emléknapja. Hetvenhat évvel ezelőtt, 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása. Róna László, a Kaposvári Zsidó Hitközség elnöke elmondta: a holokauszt a zsidóság és a huszadik század egyik legnagyobb traumája volt.

Marosi Gábor

– Hat hét alatt hajtották végre a vidéki deportálásokat – mondta Róna László. – A holokauszt mellett bőven voltak más népirtások is a huszadik században, de ami megkülönbözteti ezt a többitől, hogy egyértelműen egy nép ellen irányult és terv- és iparszerűen hajtották végre.

A kezdetekkor a németek naponta két szerelvényt tudtak fogadni, az akkori magyar hatóság pedig napi öt szerelvényt indított. A vidéki zsidóság kilencven százaléka vesztette életét ebben a borzalomban – tette hozzá Róna László.

A holokauszt a világon hatmillió zsidót érintett. Magyarországról hatszázezer, Somogy megyéből mintegy hatezer, Kaposvárról pedig körülbelül 3500 zsidót vittek el a haláltáborokba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában