Járványügy Somogyban

2020.04.14. 14:00

Gyógyszerek mellett leginkább gumikesztyűt, szájmaszkot és kézfertőtlenítőt vásárolunk

Nehéz helyzetben vannak a gyógyszertárak a kézfertőtlenítő, szájmaszk és gumikesztyű iránti nagy kereslet miatt: körülményes a beszerzésük, sok esetben kirívóan magas beszerzési áron kínálják a patikáknak, s heteket kell várni a szállítmányokra.

Gyeszát Zsolt

– Amióta bekerült a köztudatba a koronavírus, nagyon nagy a kereslet gumikesztyűre, szájmaszkra és kézfertőtlenítőre – mondta Tóthné Kalota Veronika, a kaposvári Észak-Nyugati Patika vezetője. – Minden harmadik vevő ezt keresi. A patikák lelkesen nekiálltak a saját készítésű, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásának megfelelő összetételű kézfertőtlenítők gyártásának, ám a gyógyszer-nagykereskedések is hamar kifogytak az ehhez szükséges alapanyagból. Most érkezett meg végre, egyszerre több helyről is, a hetek óta várt rendelésünk kézfertőtlenítőből és alapanyagból is.

A kaposvári gyógyszerész elmondta, nincs könnyű dolguk, mert sok szállító próbál visszaélni a hirtelen megnőtt kereslettel, s olyan feltételeket szabnak, amelyekkel nehéz helyzetbe hozzák a patikákat. Nagy mennyiség megrendelését, hosszú szállítási időt, előre fizetést szabnak feltételként.

Szabó Péter Balázs, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Somogy megyei elnöke, lengyeltóti gyógyszerész szerint nagyon nehéz jelenleg beszerezni a kézfertőtlenítő alapjául szolgáló alkoholt, illetve kész terméket. Lapunknak elmondta: órák alatt nagy mennyiséget el tudnak adni kézfertőtlenítőből. A szakember maga is azt tapasztalja: nagyon megemelkedtek a beszerzési árak, ami ugyanúgy igaz szerinte például a szájmaszkra is.

Patikushiány

Szabó Péter Balázs szerint a patikák dolgát a munkaerőhiány is nehezíti. Ez utóbbi főleg a szakdolgozók, szakasszisztensek hiányát jelenti Somogyban is. – A bérezést tekintve nincs nagy különbség a vidéki és a városi patikák között, azonban csak kevés fiatal szeretne berendezkedni a vidéki életre – mondta. A fiatalok a nagyvárosok, elsősorban Budapest felé indulnak el, mert ott több lehetőség várja őket. A koronavírus megjelenése előtt enyhített a munkaerőhiányon a nyugdíjasok foglalkoztatása, most azonban nem etikus és szakmailag sem méltányos dolgoztatni őket, hiszen a 65 éven felettiek a veszélyeztetett csoportba tartoznak. Ettől függetlenül jelenleg is vannak idős gyógyszerészek, akik nem hagyták abba a munkát – tudtuk meg a kamara megyei elnökétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában