Járványügy Somogyban

2020.04.04. 06:00

Haza indultak az ukrán vendégmunkások Igalból

Már csak fél tucatnyi ukrán vendégmunkás tartózkodik Igalban.

Marosi Gábor

Másfél éve még százhúszan voltak a fürdővárosban. A szomszédos országból érkezett emberek többsége egy tabi összeszerelő üzemben dolgozott. Sokan azért jöttek el otthonuktól mintegy ezer kilométerre, mert Magyarországon az ukrán bérek három-négyszeresét is megkeresték. Az elmúlt hónapokban azonban folyamatosan csökkent a vendégmunkások száma Igalban.

Obbás Gyula polgármester lapunknak elmondta: a néhány ukrán dolgozó vélhetően azért is maradt még Igalban, mert a járvány miatt lezárták az ukrán határt, ezért haza sem tudnának menni. Hozzátette: nem feltétlenül a koronavírus miatt költöztek el a településről a vendégmunkások, hiszen már a járvány kirobbanása előtt is sokan visszautaztak Ukrajnába, vagy állást kaptak más európai országban. Obbás Gyula kiemelte: az Igalban maradt ukránokkal nem tartják a kapcsolatot, csak annak a cégnek a képviselőivel szoktak beszélni, amelyik a vendégmunkások érkezését szervezi és, itt tartózkodásukat irányítja.

Az ukrán vendégmunkások nagy részét a Flextronics tabi üzemében alkalmazták. A gyárban megtudtuk: nélkülük is folyamatos a termelés, viszont az alapanyag-ellátásuk akadozik, s emiatt kevesebb a munka is. Leállásról, elbocsátásokról ugyanakkor egyelőre nincs szó. Arról is kérdeztük a vállalatot, hogy milyen intézkedéseket hoztak a dolgozók védelmében. Azt közölték, hogy korlátozták a munkavállalók utazását, és a személyes találkozásokat. Azokban a munkakörökben, amelyekben lehetséges volt, biztosították az otthoni munkavégzést, a fuvarozókat pedig alaposan átvizsgálják és védőeszközzel látják el. – Arcmaszkokat, kézfertőtlenítőket, szemüvegeket, védőruhákat biztosítottunk a telephelyeinken dolgozóknak a munkakörben kitett veszélynek megfelelően – közölte a sajtóosztály.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában