Járványügy Somogyban

2020.04.27. 08:00

Hírek röviden: ne engedjünk a tavasz csábításának, figyeljünk a korlátozásokra!

Hétfőn a hivatalos adatok szerint nincs új fertőzött megyénkben. Folyamatosan frissülő cikkünkből mindent megtudhatsz a somogyi járványhelyzet alakulásáról, kövess minket!

Sonline

20:00

Április közepéig 120 borjú született a mosdósi gazdaságban, ahol összesen 1030 szarvasmarhát tartanak. A korábban nyomott tejfelvásárlási árak után stabil piacban bízik a cégvezetés.

– Csak eddig jöhetnek! – figyelmeztetett a szigorú szabályokra Keszthelyi István, a mosdósi Mawa Kft. ügyvezető igazgatója érkezésünkkor. – A koronavírus-járvány kapcsán természetesen rögtön újraírtuk a biztonsági előírásokat. Összesen 550 tehénről és szaporulatáról gondoskodunk, az állattenyésztés a folyamatos készenlétről és a 365 napos műszakról szól.

19:20

Újraindult a termelés, de mint megírtuk, összesen száz dolgozótól kénytelen volt megválni az Industrie Elektrik Villamosipari Kft. a napokban. A kényszerű döntést a cégvezetés a megrendelések lecsökkenésével magyarázta, ám hétfőn már ismét dolgoztak a munkavállalók a gyártósoroknál.

17:30

Balatonszárszó

Cselekvéssel ért véget a fertőtlenítők miatt indult vita

Kedden látnak neki a közterületek, orvosi rendelők és buszmegállók fertőtlenítésének Balatonszárszón, tájékoztatta lapunkat Fekete János, polgármester.

– Környezetkímélő alkoholos fertőtlenítő szert rendeltünk, ami holnapra várható – mondta a településvezető. Azután rendelték meg ezt az anyagot, hogy Dorogi Sándor, volt polgármester 100 liter speciális fertőtlenítőt adományozott az önkormányzatnak. Ez még április közepén történt, mint mondta: éppen olyat ajánlott fel, amilyet több településen használnak. – Több, mint két hete nem történt semmi – mondta Dorogi Sándor, aki hozzátette, olyan fertőtlenítő beszerzésére nyílt lehetősége, amilyet más települések is használnak a közterületek fertőtlenítésére. – Én akkor átadtam az önkormányzatnak és vártam én is és mások is, hogy mikor használják fel.

16:50

Meglepetés utcai koncertekkel kedveskedtek a vájt fülűeknek a pécsi Filharmónia Magyarország kvintett tagjai.

A muzsikusok a Dráva-menti városban fújták két helyszínen, a társasházakban élők legnagyobb örömére. Aztán a kaposváriak nótáját fújják el a pécsi zenészek – tájékoztatta lapunkat Kuti Judit, a Filharmónia Magyarország kommunikációs- és programigazgatója.

A kvintett tagjai így szerettek volna hozzájárulni a kijárási korlátozás miatt otthonukba szorult városlakók szórakozásához.

15:25

Kaposvár

Újra kultúrával telik meg egy közterület. Kedden 18:00-kor a Sávház előtt Krajcsi Nikolett és Mészáros Tibor előadását láthatjuk majd.

15:00

Kaposvár

– Közösen tervezzük meg a helyi vállalkozásokkal a Kaposvári Gazdaság-újraindítási Tervet! – Írja közösségi oldalán Szita Károly.

A járvány miatt át kellett szabni a város idei költségvetését, így most a munkahelyek védelmére összpontosítanak.

– A fő cél most az, hogy a nagyberuházások ne álljanak le, mert a város gazdaságának újraindításához munkára van szükség – tette hozzá Szita Károly a Híradónak adott interjújában.

14:10

Nagyatád

Tiszta felületeket hagytak maguk után a katonák a nagyatádi Naplemente Idősek Otthonában.

Két részben végeztek fertőtlenítést hétfőn a Naplemente Idősek Otthonában a katonaság szakemberei. A felületek tisztításához alkoholos és hipós oldatokat használtak fel, mellyel kora délelőtt a konyha és a társalgó, később a hálószobák, illetve személyzeti irodák berendezéseit és burkolatait kezelték.

A fertőtlenítés során több, mint 100 liter vegyszert használtak fel, hátipermetező segítségével.

13:20

Információink szerint pedagógusok olyan e-mailt kaptak, miszerint a katonák gyermekeinek felügyeletét reggel fél nyolctól egészen késő estig kell ellátni. Megkerestünk több kaposvári általános iskolát, ahol nem cáfolták ezeket az értesüléseket, de az igazgatók nem akartak nyilatkozni. Úgy tudjuk, hogy kevés gyermekről van szó, ezért kézenfekvő, hogy azok a katonacsaládok lehetnek érintettek, ahol a szülők a koronavírus elleni védekezésben vesznek részt. Bővebben itt olvashatsz erről.

12:45

Szalma Tamás, a Csiky színművésze videójában Radnóti Miklós Hetedik ecloga című versét mondja el.

12:30

A Kaposi Mór Oktató Kórház közösségi oldalán adott tájékoztatást a gumikesztyű helyes használatáról, a javasolt fertőtlenítőszerekről. Egy tévhitet is eloszlat a kórház posztjában, miszerint az influenza elleni védőoltás védettséget nyújt a koronavírus ellen is, ami természetesen nem igaz.

https://www.facebook.com/276496209220404/photos/a.1000390563497628/1259568944246454/?type=3&__xts__%5B0%5D=68.ARBkf7CHmMD2h40iSfPbqS7LZa2tnnAZaaF4cENEH0CdEumAT4H_BdyPUmQR2jOAhANwYyDVtrxM3qfdijzU1NPamzO9oZ274IubXIm_LGAolJ9GU9eycHP-fWlsQuJSrefbmn7ZAklIrdkvMvrWoSWJN-f6fuhbL0ZNU3WnIWPq0sg72Bth_GTYCqRm_obIZeNSDYgsz_WNxJcVkb20lXhWBrnpGenr-hRY_jq32d6xNNaBDTWozuu52FwiVXVT4XyBt1h7aFM4ScXnPGK4kPAWkMvEDYh3GfKu2NdP1nAD_ga8sV16cwhLVax-kBx6ZwDf18nDc5W80XaojvfSUmAOiJ_Jc9EX92CSDSwGOM_InPreTcY31EOY&__tn__=-R

11:40

Minden korábbinál többen sértették meg a hétvégén a szabályokat a Balaton partján is. Többször elmondták: nem a büntetés, hanem a figyelmeztetés a fontos. A Somogyi Hírlap azt kérdezte az Operatív Törzstől, hogy mégis hol, mennyi és milyen büntetéseket szabtak ki szombaton és vasárnap?

Kiss Róbert alezredes válaszában elmondta, hogy Somogy, Veszprém és Zala megyében a hétvégén 435 alkalommal intézkedtek a rendőrök a korlátozások be nem tartása miatt. A legtöbb intézkedésre megyénkben volt szükség, itt 228 esetben találkoztak fegyelmezetlenséggel a hatóságok. Zalában 97, Veszprémben 110 alkalommal intézkedtek a rendőrök.

Az alezredes kiemelte továbbá, hogy ez a hétvége valóban kiemelkedő volt a korlátozásokra fittyet hányók száma. Somogyban 83 esetben figyelmeztették a szabályszegőket, 79 alkalommal helyszíni bírságot szabtak ki, míg feljelentést 66 esetben alkalmaztak a rendőrök.

– Látható az, hogy az ismételt és súlyosabb szabályszegések ügyében rendőreink súlyosabb szabálysértési szankciót foganatosítottak – zárta le lapunknak intézett válaszát Kiss Róbert.

11:00

Kövesd velünk az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóját, melyen mi is kérdezünk a szakemberektől.

10:40

15 év után először marad el a Taszáron megrendezett gyorsulási futam. Erről tájékoztatták a szervezők az érdeklődőket az esemény közösségi oldalán.

https://www.facebook.com/futamhu/photos/a.170916162957787/2859874184061958/?type=3

9:25

Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke arról számolt be közösségi oldalán, hogy a megyei TOP projektek a vírushelyzetben is jól haladnak. Biró Norbert kiemelte, többek között, hogy épülnek a megye óvodái, bölcsődéi, szépülnek a közterei, folynak a csatornázási munkák és új kerékpárutak kialakításán is dolgoznak a szakemberek.

9:05

Egyre többen veszik kézbe az ásót, gereblyét és kiskerteket alakítanak ki. Van, aki pedig az erkélyén gondozza palántáit. A gazdaboltok keresletnövekedést tapasztaltak a vetőmagok, permetszerek iránt. A kertészetek pedig házhoz szállítják virágaikat, így próbálják vásárlóikat megtartani.

8:30

8:00

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában